Przepis na krem kakaowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, słoik, papier do pieczenia, rondelek

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy laskowe. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Po upieczeniu odłóż je do ostygnięcia.

Po schłodzeniu obierz je ze skórki.

Umieść orzechy w robocie kuchennym i miksuj, aż będą drobno zmielone.

Do orzechów dodaj cukier puder i kakao. Dokładnie je wymieszaj.

Dolej do mieszanki nieco oleju i olejek waniliowy. Całość zmiksuj.

W rondelku roztop czekoladę i połącz z resztą składników. Przełóż całość do słoika.

Krem kakaowy podany w białej miseczce.
krem kakaowy
Koszt przygotowania dania
22.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
549 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Krem kakaowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie kakaowym

Krem kakaowy to fantastyczna opcja, która wspaniale sprawdzi się jako dodatek do wypieków i deserów. Krem ma niezwykle intensywny smak, to ze względu na specjalną recepturę. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego koszt jego przygotowania jest naprawdę niski.

Przepis na krem kakaowy to idealna opcja dla wszystkich, którzy szukają ciekawego dodatku do ciast i deserów. Jest prosty, szybki i niezwykle tani. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów kuchennych z wyjątkiem miksera. Dzięki temu jego przygotowanie nie sprawia żadnych trudności. To idealna opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż cały przepis zabiera tylko kilka chwil i można zrobić go niezwykle łatwo. Ten krem może stanowić wspaniały dodatek nawet do tortów. Ze względu na wspaniałą kompozycję smakową zamieni najnudniejszy wypiek w naprawdę wspaniałe danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem kakaowy, który będzie smaczny i nieskomplikowany, to właśnie ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego koszt jest minimalny, gdyż do przygotowania używa się tylko kilku produktów. Głównym jest oczywiście kakao w proszku. Najlepiej wybierać takie o jak najprostszym składzie. W sklepie można znaleźć również napoje kakaowe w proszku dla dzieci, jednak nie jest to właściwy wybór, gdyż zawierają one sporo cukru, a także różnych barwników i dodatków. Nie sprawdzą się więc w codziennej diecie. Krem z ich dodatkiem nie będzie ani trochę zdrowy, czy wartościowy. Dlatego lepiej posiłkować się zwykłym gorzkim kakao. W tej wersji jest naprawdę smaczne, gdyż do kremu dodaje się również cukier, choć można go też zamienić na słodzik.

Ten domowy krem to doskonała alternatywa dla popularnych produktów dostępnych w sklepach, które są przetworzone i zawierają ogromną ilość kwasów tłuszczowych trans, które negatywnie wpływają na układ krwionośny. Ten pyszny i łatwy krem to doskonały pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć dobry składnik wielu deserów dla dzieci i dorosłych.

Wartości odżywcze kremu kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kalorie)
590.88 kcal
549.51 kcal
Białko
17.00 g
15.81 g

Węglowodany w kremie kakaowym

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany
39.19 g
36.45 g
Węglowodany przyswajalne
32.53 g
30.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.66 g
6.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz
47.32 g
44.01 g
Tłuszcze nasycone
11.58 g
10.77 g
Tłuszcze nienasycone
35.75 g
33.24 g
Tłuszcze jednonasycone
28.54 g
26.55 g
Tłuszcze wielonasycone
7.20 g
6.70 g
Cholesterol
8.21 mg
7.64 mg

Witaminy w przepisie na krem kakaowy

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina A
21.43 µg (mcg)
19.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
5.56 mg
5.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
21.07 µg (mcg)
19.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.90 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.93 µg (mcg)
3.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem kakaowy

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód
26.30 mg
24.46 mg
Potas
457.54 mg
425.51 mg
Wapń
115.16 mg
107.10 mg
Fosfor
217.18 mg
201.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
107.45 mg
99.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.27 mg
3.04 mg
Cynk
2.06 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
1.00 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kakaowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie kakaowym

Lista alergenów dla kremu kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania kremu kakaowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na krem kakaowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób