Piszinger kakaowy

Opublikowano: 13.10.2022 r., 13:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
piszinger kakaowy
Piszinger kakaowy
Piszinger kakaowy to nic innego jak kruche wafelki z masą kakaową. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak samodzielnie je przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
241 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
  • Orzechy laskowe - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na piszinger kakaowy krok po kroku

Masło przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao.

Wlej 1/2 szklanki mleka i gotuj do połączenia się składników.

W osobnej misce wymieszaj mleko z mąką i dodaj do pozostałych składników.

Orzechy posiekaj i dodaj do powstałej masy. Odstaw do ostygnięcia.

Przełóż wafle masą kakaową i odstaw na godzinę.

Jak oceniasz przepis na piszinger kakaowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat piszinger kakaowy

Piszinger kakaowy to nic innego jak domowe wafle przekładane masą kakaową. Będzie to powrót do dzieciństwa wielu z nas, deser ten jest szybki i prosty w przygotowaniu dlatego nie będzie miał z nim problemu nikt, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Tradycyjny piszinger powstaje z takich składników jak: wafle tortowe, cukier, cukier waniliowy, kakao, mąka i orzechy. U mnie są to orzechy laskowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował je innych orzechów, takich jak włoskie.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić piszinger kakaowy?

W pierwszej kolejności masło przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlej 1/2 szklanki mleka i gotuj do połączenia się składników. Następnie w osobnej misce wymieszaj mleko z mąką i dodaj do pozostałych składników. Orzechy posiekaj i dodaj do powstałej masy. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż wafle masą kakaową i odstaw na godzinę.

Nasze pyszne wafle z nadzieniem są dobre na deser. Będzie to również dobry pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły.

Skoro już znasz mój przepis na piszinger kakaowy, koniecznie go wykorzystaj.

Alergeny w piszinger kakaowy

Lista alergenów dla piszinger kakaowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze piszinger kakaowy

na 100g gotowej potrawy

Masa do wafli może te powstać z dodatkiem innych orzechów lub czekolady. Wtedy zamiast kakao dodaj rozpuszczoną czekoladę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
482.43
241.22
Białko (g)
5.27
2.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
60.34
30.17
Węglowodany przyswajalne (g)
38.30
19.15
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
1.02
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
26.40
13.20
Tłuszcze nasycone (g)
15.37
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
11.04
5.52
Cholesterol (mg)
56.58
28.29
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
180.05
90.03
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.41
0.70
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
176.58
88.29
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
0.23
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.16
21.08
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
14.66
7.33
Potas (mg)
107.07
53.53
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.25
9.12
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
53.91
26.95
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.43
14.72
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
0.55
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.22
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.13
Brak danych dla: wafle tortowe, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piszinger kakaowy 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piszinger kakaowy

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
3 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Orzechy laskowe
40 g
4 łyżki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 40 g
Koszt składników
34.80