Przepis na wafle z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

W rondlu umieść masło i rozpuść.

Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie.

Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku.

Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.

Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Wafle z mlekiem w proszku pokrojone na kawałki i ułożone jeden na drugim.
Wafle z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
58

Wafle z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o waflach z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to bardzo dobry pomysł na pyszne słodkie co nieco. Wafle świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na wafle z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wafli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle, mleko w proszku, masło, cukier, kakao, mleko 3,2%.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku? W rondlu umieść masło i rozpuść. Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie. Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku. Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia. Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowce, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując pyszne wafle z mlekiem w proszku to świetny pomysł na szybki do zrobienia deser. Domowe wafle są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wafle to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Wafle z mlekiem w proszku to dobra alternatywa dla masy kajmakowej ze sklepu oraz domowej masy gotowanej z mleka skondensowanego.

Wartości odżywcze wafli z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
363.68 kcal
418.23 kcal
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Białko
8.60 g
9.89 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Węglowodany w waflach z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
35.95 g
41.34 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
33.47 g
38.49 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.48 g
2.85 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
21.86 g
25.14 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
14.77 g
16.99 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.09 g
8.15 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cholesterol
56.67 mg
65.17 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wafle z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wafle z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
97.91 mg
112.59 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Potas
455.90 mg
524.28 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń
303.68 mg
349.23 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
0.70 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z mlekiem w proszku 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w waflach z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla wafli z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
    • Masło

W przepisie na wafle z mlekiem w proszku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wafle tortowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wafli z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
170 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko w proszku
250 g
pół opakowania
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jak oceniasz przepis na wafle z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób