Wafle z mlekiem w proszku

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wafle z mlekiem w proszku pokrojone na kawałki i ułożone jeden na drugim.
Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to świetna propozycja na pyszny słodki deser. Wafle można przygotowywać w różnych wersjach smakowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 10 min
485 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe (170 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Mleko w proszku pół opakowania (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na wafle z mlekiem w proszku krok po kroku

W rondlu umieść masło i rozpuść.

Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie.

Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku.

Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.

Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Jak oceniasz przepis na wafle z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wafli z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to bardzo dobry pomysł na pyszne słodkie co nieco. Wafle świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na wafle z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wafli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle, mleko w proszku, masło, cukier, kakao, mleko 3,2%.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku? W rondlu umieść masło i rozpuść. Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie. Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku. Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia. Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowce, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując pyszne wafle z mlekiem w proszku to świetny pomysł na szybki do zrobienia deser. Domowe wafle są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wafle to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Wafle z mlekiem w proszku to dobra alternatywa dla masy kajmakowej ze sklepu oraz domowej masy gotowanej z mleka skondensowanego.

Alergeny w waflach z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla wafli z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
    • Masło

Wartości odżywcze wafli z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Wafle z mlekiem w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Wafle są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
421.94
485.23
Białko (g)
10.34
11.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
46.99
54.04
Węglowodany przyswajalne (g)
33.47
38.49
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
2.85
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
22.51
25.89
Tłuszcze nasycone (g)
14.84
17.07
Tłuszcze nienasycone (g)
7.67
8.82
Cholesterol (mg)
56.67
65.17
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
103.72
119.28
Potas (mg)
455.90
524.28
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
303.68
349.23
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
0.70
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z mlekiem w proszku 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli z mlekiem w proszku

Koszt składników
38.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
170 g
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.63
Za 170 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko w proszku
250 g
pół opakowania
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
38.40