Przepis na gofry belgisjkie krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 2 szklanki
- Mleko 1,5% 125 ml 0.5 szklanki
- Drożdże suche 7 g
- Jajko 2 szt.
- Cukier wanilinowy 4 g 1 łyżeczka
- Sól 2 g 1 szczypta
- Masło 100 g 0.5 kostki
- Cukier 125 g 0.6 szklanki
Masło rozpuścić.
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, szczyptę soli, drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, roztopione masło i jajka.
Całość miksować około 5-7 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcję ciasta.
Gofry piecz około 5 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Studź na kratce aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gofry belgijskie - cechy przepisu
Więcej o gofrach belgijskich
Gofry belgijskie to przepyszna odmiana gofrów. Gofry po belgijsku mają chrupiącą skórkę i bardzo puszyste wnętrze. Wyśmienicie smakują z pyszną i dobrej jakości czekoladą, owocami jagodowymi, domową bitą śmietaną czy cukrem pudrem. Są one wyjątkowe w smaku i mało kto przejdzie obok nich obojętnie.
Ciasto na gofry belgijskie, w odróżnieniu od tradycyjnych, jest drożdżowe. To właśnie drożdże nadają niezwykłej puszystości tym gofrom. Tradycyjnie ciasto przygotowywane jest z cukrem perlistym. Niestety nie jest on jeszcze tak popularny w Polsce i ciężko go kupić. Możesz zamienić go cukrem guboziarnistym, cukrem gruba rafinada, cukrem kryształ gruby lub innym o analogicznej nazwie. Cząstki tych cukrów są podobnej wielkości jak cukru perlistego i będą podobnie się karmelizować w trakcie pieczenia. Jeśli nie możesz kupić żadnego z powyższych cukrów, użyj zwykłego białego cukru albo brązowego. Wafle belgijskie możesz przygotować w różnych wariacjach smakowych, na przykład karmelowe, cynamonowe lub czekoladowe. Wystarczy, że do ciasta dodasz brązowy cukier lub karmel, cynamon czy też kakao. Warto pamiętać, że gofry są dość kaloryczne. Jedna sztuka, według przepisu zawiera 233 kcal, doliczając do tego dodatki, może dostarczać nawet 500 kcal. Gofry belgijskie są pyszne i wyjątkowe w smaku, jednak należy je spożywać z umiarem. Przepis na gofry belgijskie nie jest skomplikowany, wymaga jedynie odrobiny czasu i chęci. Ważna jest również dużej mocy gofrownica. Najlepsza jest taka o mocy minimum 1200W. Przy mniejszej mocy z gofrów belgijskich mogą wyjść zakalce.
Sprawdzony i prosty przepis na gofry brukselskie to wspaniała propozycja na wyjątkowy deser.
Wartości odżywcze gofrów belgijskich
Energia i białka
Węglowodany w gofrach belgijskich
(72g)
Tłuszcze
(72g)
Witaminy w przepisie na gofry belgisjkie
(72g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry belgisjkie
(72g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach belgijskich
Lista alergenów dla gofrów belgijskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko