Gofry belgijskie

Opublikowano: 14.05.2021 r., 12:10 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry podane na białym talerzu z malinami i borówkami, z widelcem, w tle filiżanka, naczynie z mlekiem i miseczka z malinami i borówkami.
Gofry belgijskie
Wypróbuj przepisu na najsmaczniejsze gofry belgijskie. Puszyste w środku z chrupiącą skórką, idealnie słodkie są przepyszną propozycją na deser. Wyśmienite są z czekoladą, owocami jagodowymi, bitą śmietaną czy cukrem pudrem.
Przygotowanie 40 min
Opiekanie 25 min
234 kcal
Kcal w porcji
72 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (250 g)
  • Mleko 1,5% 0.5 szklanki (125 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól 1 szczypta (2 g)
  • Masło 0.5 kostki (100 g)
  • Cukier 0.6 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, garnek mały, duża miska, gofrownica

Przepis na gofry belgisjkie krok po kroku

Masło rozpuścić.

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, szczyptę soli, drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, roztopione masło i jajka.

Całość miksować około 5-7 minut.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcję ciasta.

Gofry piecz około 5 minut, w zależności od mocy gofrownicy.

Studź na kratce aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Jak oceniasz przepis na gofry belgisjkie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat gofrów belgijskich

Gofry belgijskie to przepyszna odmiana gofrów. Gofry po belgijsku mają chrupiącą skórkę i bardzo puszyste wnętrze. Wyśmienicie smakują z pyszną i dobrej jakości czekoladą, owocami jagodowymi, domową bitą śmietaną czy cukrem pudrem. Są one wyjątkowe w smaku i mało kto przejdzie obok nich obojętnie.

Ciasto na gofry belgijskie, w odróżnieniu od tradycyjnych, jest drożdżowe. To właśnie drożdże nadają niezwykłej puszystości tym gofrom. Tradycyjnie ciasto przygotowywane jest z cukrem perlistym. Niestety nie jest on jeszcze tak popularny w Polsce i ciężko go kupić. Możesz zamienić go cukrem guboziarnistym, cukrem gruba rafinada, cukrem kryształ gruby lub innym o analogicznej nazwie. Cząstki tych cukrów są podobnej wielkości jak cukru perlistego i będą podobnie się karmelizować w trakcie pieczenia. Jeśli nie możesz kupić żadnego z powyższych cukrów, użyj zwykłego białego cukru albo brązowego. Wafle belgijskie możesz przygotować w różnych wariacjach smakowych, na przykład karmelowe, cynamonowe lub czekoladowe. Wystarczy, że do ciasta dodasz brązowy cukier lub karmel, cynamon czy też kakao. Warto pamiętać, że gofry są dość kaloryczne. Jedna sztuka, według przepisu zawiera 233 kcal, doliczając do tego dodatki, może dostarczać nawet 500 kcal. Gofry belgijskie są pyszne i wyjątkowe w smaku, jednak należy je spożywać z umiarem. Przepis na gofry belgijskie nie jest skomplikowany, wymaga jedynie odrobiny czasu i chęci. Ważna jest również dużej mocy gofrownica. Najlepsza jest taka o mocy minimum 1200W. Przy mniejszej mocy z gofrów belgijskich mogą wyjść zakalce.

Sprawdzony i prosty przepis na gofry brukselskie to wspaniała propozycja na wyjątkowy deser.

Alergeny w gofrach belgijskich

Lista alergenów dla gofrów belgijskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów belgijskich

na 100g gotowej potrawy

Gofry to przepyszna, słodka potrawa, która wielu osobom kojarzy się z wakacjami nad morzem. Jeśli są one spożywane okazjonalnie, nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie,

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(72g)
Energia (kcal)
325.45
234.32
Białko (g)
5.84
4.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(72g)
Węglowodany (g)
46.17
33.24
Węglowodany przyswajalne (g)
45.32
32.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(72g)
Tłuszcz (g)
13.25
9.54
Tłuszcze nasycone (g)
8.52
6.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
3.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.90
2.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.61
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.20
62.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(72g)
Witamina A (µg (mcg))
128.98
92.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.18
91.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
2.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
94.88
68.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.03
15.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(72g)
Sód (mg)
138.56
99.76
Potas (mg)
97.73
70.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.99
28.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.81
62.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.24
7.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.83
2.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów belgijskich 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów belgijskich

Koszt składników
21.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 1,5%
125 ml
0.5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Sól
2 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
100 g
0.5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
125 g
0.6 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
21.40