Przepis na ciasto na gofry krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
miska, gofrownica

Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połącz składniki.

Wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.

Na końcu wlej olej i dodaj cukier puder, połącz składniki.

Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.

Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę, smaż około 5-7 minut.

ciasto na gofry
Ciasto na gofry
Koszt przygotowania dania
3.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
131 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Ciasto na gofry - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na gofry

Gofry to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności poznaj mój przepis na ciasto na gofry.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne każdy z Was ma w domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniecie je nawet w osiedlowym sklepiku. Przygotujcie sobie: mąkę, jajka, olej mleko, cukier i proszek do pieczenia. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.

Zatem, jak zrobić ciasto na gofry?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj pozostałe suche produkty, takie jak cukier puder lub zwykły cukier, proszek do pieczenia i połącz składniki.

Następnie wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi. Na końcu wlej olej.

Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Smaż ciasto na mocno rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut.

Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami i świeżymi owocami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dreesing na bazie oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze ciasta na gofry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
263.43 kcal
131.71 kcal
Białko
6.10 g
3.05 g

Węglowodany w cieście na gofry

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
34.01 g
17.01 g
Węglowodany przyswajalne
33.40 g
16.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
11.05 g
5.53 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
0.94 g
Tłuszcze nienasycone
9.17 g
4.59 g
Tłuszcze jednonasycone
6.40 g
3.20 g
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
1.39 g
Cholesterol
61.31 mg
30.66 mg

Witaminy w przepisie na ciasto na gofry

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
54.79 µg (mcg)
27.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.71 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
54.79 µg (mcg)
27.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.48 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
74.53 µg (mcg)
37.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.07 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na gofry

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
37.04 mg
18.52 mg
Potas
116.06 mg
58.03 mg
Wapń
58.84 mg
29.42 mg
Fosfor
98.26 mg
49.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.89 mg
5.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.89 mg
1.45 mg
Cynk
0.58 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na gofry 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na gofry

Lista alergenów dla ciasta na gofry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na gofry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
19.80
Jak oceniasz przepis na ciasto na gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób