Przepis na masę orzechową krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, duża miska, pojemnik blendera

Orzechy umieść w pojemniku i zblenduj je na gładką masę.

Do miski wsyp zmielone orzechy, cukier puder oraz śmietanę.

Składniki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki.

Masę odstaw na kwadrans, aby orzechy mogły wchłonąć płyn.

Gotową masą przełóż biszkopt.

Masa orzechowa podana w brązowym naczyniu.
Masa orzechowa
Koszt przygotowania dania
19.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2348 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Masa orzechowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie orzechowej

Masa orzechowa na bazie orzechów laskowych to doskonały pomysł na dodatek do ciasta lub do tortu. Krem orzechowy świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do ptysi. Pyszna masa urozmaici wiele deserów, jest ona szybko do zrobienia. Przepis na masę orzechową za prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania masy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: orzechy laskowe, cukier puder oraz śmietanka kremówka. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Masą możesz przygotować także z orzechów włoskich.

Jak zrobić masę orzechową? Orzechy umieść w pojemniku i zblenduj je na gładką masę. Do miski wsyp zmielone orzechy, cukier puder oraz śmietanę. Składniki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Masę odstaw na kwadrans, aby orzechy mogły wchłonąć płyn. Gotową masą przełóż biszkopt.

Orzechy laskowe to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich sporą ilość witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości oraz płodności. Witamina E zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, przyczyniając się do spowolnienia starzenia się skóry oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Orzechy laskowe są również doskonałym siedem potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia ją pamięć oraz usprawniają myślenie.

Podsumowując smaczna masa orzechowa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Masa jest najlepsza do użycia po około 15 minutach. Krem z orzechów nadawać się będzie jako nadzienie ciasta, ciastek lub tortu. Dobra masa orzechowa idealnie komponuje się jako dodatek do klasycznego biszkoptu. Krem jest dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie. Cukier puder bez obawy można zamienić na słodzik, np. ksylitol lub erytrytol. Wykorzystanie słodzików sprawi, że krem będzie mniej kaloryczny.

Wartości odżywcze masy orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
469.70 kcal
2348.50 kcal
Białko
8.36 g
41.77 g

Węglowodany w masie orzechowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
19.65 g
98.23 g
Węglowodany przyswajalne
14.80 g
73.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.85 g
24.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
42.38 g
211.88 g
Tłuszcze nasycone
15.59 g
77.95 g
Tłuszcze nienasycone
26.79 g
133.93 g

Składniki mineralne w przepisie na masę orzechową

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
0.21 mg
1.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy orzechowej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie orzechowej

Lista alergenów dla masy orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania masy orzechowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
250 g
łuskane
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Cukier puder
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na masę orzechową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób