Ciasto czekoladowe z mikrofali

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z mikrofali podane w kubeczku.
Ciasto czekoladowe z mikrofali
Ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych słodkości. To ciastko zrobisz w kilka chwil, a jest naprawdę smaczne.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
743 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Miód (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Mleko 2% (30 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (15 g)
  • Orzechy laskowe (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka mikrofalowa, kubki

Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali krok po kroku

Do kubeczka dodaj miód, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.

Orzechy posiekaj i dodaj do kubka.

Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.

Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z mikrofali

Ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych słodkości. To ciastko zrobisz w kilka chwil, a jest naprawdę smaczne.

Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonały pomysł na dobre ciasto, które przygotujesz w 5 minut. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z mikrofali, by było smaczne i proste, to ten szybki przepis będzie świetną opcją. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe. Zwykle używana jest tylko do podgrzewania produktów i potraw, jednak ma dużo szersze zastosowanie. Można ją traktować jako sprzęt do gotowania albo jak w tym przypadku do pieczenia. To naprawdę szybka metoda przygotowania wypieków.

Alergeny w cieście czekoladowym z mikrofali

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
362.79
743.71
Białko (g)
10.04
20.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
25.20
51.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.16
43.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.04
8.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
27.02
55.39
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
8.61
Tłuszcze nienasycone (g)
22.82
46.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.29
35.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.53
11.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.57
202.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.60
87.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
45.02
92.30
Potas (mg)
291.52
597.62
Wapń (mg)
62.00
127.10
Fosfor (mg)
184.24
377.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
70.72
144.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.20
6.55
Cynk (mg)
1.45
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.57
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z mikrofali 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z mikrofali

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kakao 16% (proszek)
15 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Orzechy laskowe
30 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
51.50