Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka mikrofalowa, kubki

Do kubeczka dodaj miód, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.

Orzechy posiekaj i dodaj do kubka.

Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.

Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.

Ciasto czekoladowe z mikrofali podane w kubeczku.
ciasto czekoladowe z mikrofali
Koszt przygotowania dania
4.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
743 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Ciasto czekoladowe z mikrofali - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czekoladowym z mikrofali

Ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych słodkości. To ciastko zrobisz w kilka chwil, a jest naprawdę smaczne.

Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonały pomysł na dobre ciasto, które przygotujesz w 5 minut. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z mikrofali, by było smaczne i proste, to ten szybki przepis będzie świetną opcją. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe. Zwykle używana jest tylko do podgrzewania produktów i potraw, jednak ma dużo szersze zastosowanie. Można ją traktować jako sprzęt do gotowania albo jak w tym przypadku do pieczenia. To naprawdę szybka metoda przygotowania wypieków.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
362.79 kcal
743.71 kcal
Białko
10.04 g
20.59 g

Węglowodany w cieście czekoladowym z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
25.20 g
51.66 g
Węglowodany przyswajalne
21.16 g
43.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.04 g
8.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
27.02 g
55.39 g
Tłuszcze nasycone
4.20 g
8.61 g
Tłuszcze nienasycone
22.82 g
46.78 g
Tłuszcze jednonasycone
17.29 g
35.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.53 g
11.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
98.57 mg
202.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D
0.68 µg (mcg)
1.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
3.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.60 µg (mcg)
87.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
45.02 mg
92.30 mg
Potas
291.52 mg
597.62 mg
Wapń
62.00 mg
127.10 mg
Fosfor
184.24 mg
377.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
70.72 mg
144.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.20 mg
6.55 mg
Cynk
1.45 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.57 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z mikrofali 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym z mikrofali

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta czekoladowego z mikrofali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kakao 16% (proszek)
15 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Orzechy laskowe
30 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób