Migdały - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w migdałach oraz jakie alergie mogą powodować.
Migdały - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Wartości odżywcze migdałów - tabela

Energia i białka

Migdały Migdały - płatki
na 100 g na 100 g
Białko 21.20 g 21.20 g
Fenyloalanina 1.13 mg 1.13 mg

Węglowodany w migdałach

Migdały Migdały - płatki
na 100 g na 100 g
Węglowodany 21.60 g 21.60 g
Węglowodany przyswajalne 9.10 g 9.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 12.50 g 12.50 g
Sacharoza (cukier) 3.95 g 3.95 g
Glukoza 0.17 g 0.17 g
Fruktoza 0.11 g 0.11 g
Skrobia 0.72 g 0.72 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Migdały Migdały - płatki
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 49.90 g 49.90 g
Tłuszcze nasycone 6.00 g 6.00 g
Tłuszcze nienasycone 43.90 g 43.90 g
Tłuszcze jednonasycone 31.60 g 31.60 g
Tłuszcze wielonasycone 12.30 g 12.30 g
Tłuszcze trans 0.02 g 0.02 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na migdały

Migdały Migdały - płatki
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.14 mg 0.14 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 25.60 mg 25.60 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.21 mg 0.21 mg
Ryboflawina 1.14 mg 1.14 mg
Niacyna 3.62 mg 3.62 mg
Foliany 44.00 µg (mcg) 44.00 µg (mcg)
Beta karoten 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na migdały

Migdały Migdały - płatki
na 100 g na 100 g
Sód 1.00 mg 1.00 mg
Potas 733.00 mg 733.00 mg
Wapń 269.00 mg 269.00 mg
Fosfor 481.00 mg 481.00 mg
Magnez 270.00 mg 270.00 mg
Żelazo 3.71 mg 3.71 mg
Cynk 3.12 mg 3.12 mg
Miedź 1.03 mg 1.03 mg
Mangan 2.18 mg 2.18 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients

Alergie w migdałach

  • Migdały - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • Migdały - płatki - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z migdałami

Przepisy z migdałami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z migdałami

kasza manna na mleku kcal, owsianka kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto