Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malinowa chmurka na kruchym spodzie podana w towarzystwie świeżych malin na elegankim talerzyku.
Malinowa chmurka na kruchym spodzie
Malinowa chmurka na kruchym spodzie to ciasto, które ma naprawdę wielu miłośników. Ciężko się dziwić, jest smaczna, prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
329 kcal
Kcal w porcji
229 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
  • Masło - do ciasta (120 g)
  • Jajko - do ciasta (1 szt.)
  • Cukier - do ciasta (10 g)
  • Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (8 g)
  • Galaretka - malinowa (40 g)
  • Maliny (600 g)
  • Białko jajka (75 szt.)
  • Cukier puder (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
  • Migdały - płatki - do dekoracji (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na malinową chmurkę na kruchym spodzie krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę.

Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.

Piecz ciasto w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min.

Maliny umyj i osusz.

Odstaw do wystudzenia.

Dobrze schodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubij na gęstą masę.

Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

Na ostudzony kruchy spód ułóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce.

Przygotowany wcześniej krem mascarpone wyłóż na schłodzoną galaretkę.

Przygotuj bezę: Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywno. Dodawaj cukier, stopniowo, cały czas ubijając, aż otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

Masę bezową rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz płatkami migdałów.

Piecz w temperaturze 140 st. C przez około 1 godzinę.

Na wierzch ciasta wyłóż wystudzoną bezę.

Schłódź przez 2 godziny w lodówce.

Jak oceniasz przepis na malinową chmurkę na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat malinowej chmurki na kruchym spodzie

Malinowa chmurka na kruchym spodzie to ciasto, które ma naprawdę wielu miłośników. Ciężko się dziwić, jest smaczna, prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu.

Przepis na malinową chmurkę na kruchym spodzie to pyszna opcja dla wszystkich miłośników lekkich słodkości. Ze względu na dużą zawartość owoców jest smaczna i delikatna. To ciasto podaje się ze świeżymi malinami, poza sezonem możesz też postawić na mrożone owoce. Idealną porą na jego stworzenie jest lato, gdyż to właśnie wtedy panuje sezon na maliny i są one najsłodsze i najbardziej soczyste. Dzięki nim wypiek staje się jeszcze lepszy. W tym cieście nie sprawdzą się maliny mrożone, gdyż owoców nie poddaje się obróbce termicznej. Maliny to naprawdę smaczne, ale również bardzo zdrowe owoce, dlatego warto po nie sięgać na co dzień. Ta tarta umożliwia to w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu, że są one nieco kwaskowe, wspaniale przełamują bardzo słodki krem. Świeże maliny są też wspaniałą ozdobą, która dodaje uroku tej tarcie. To pyszna opcja dla miłośników wypieków owocowych, zwłaszcza tych z malinami. To dobra opcja na deser również dla początkujących kucharzy, gdyż jest bardzo łatwa i szybka. Sprawdzi się idealnie, gdy pojawi się ochota na wypiek na słodko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić malinową chmurkę, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ciasto na malinową chmurkę w tej wersji robi się kruche, dzięki temu całość jest naprawdę ciekawa. To wypiek niezwykle popularny w kawiarniach i cukierniach, jednak to domowe smakuje doskonale. Jego podstawą jest wspaniałe, naprawdę maślane kruche ciasto i kwaśne maliny. Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a jest ono naprawdę wyjątkowe. Jego podstawą jest pyszny kruchy spód, który robi się z łatwością w kilka chwil. Jednak należy pamiętać, że kruche ciasto potrzebuje odpowiedniego schłodzenia, by smakować dużo lepiej i mieć większą elastyczność. Dlatego dobrze jest przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić co najmniej 30 minut w lodówce. To ciasto robi się tylko z kilku prostych składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, ale również domowej spiżarni. Dzięki temu jest naprawdę tanie. To ciasto charakteryzuje się bardzo krótką obróbką termiczną, co jest niezwykle dużym plusem. Będzie wiec naprawdę dobrym wyborem nawet w awaryjnych sytuacjach. Ciasto na kruchym spodzie pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Alergeny w malinowej chmurce na kruchym spodzie

Lista alergenów dla malinowej chmurki na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze malinowej chmurki na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kcal)
143.93
329.60
Białko (g)
8.20
18.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany (g)
10.78
24.68
Węglowodany przyswajalne (g)
9.73
22.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz (g)
7.51
17.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.16
14.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
3.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(229g)
Witamina A (µg (mcg))
21.01
48.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.60
8.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.38
46.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.12
30.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.98
13.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód (mg)
104.13
238.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
137.20
314.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.72
47.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.62
63.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.68
33.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny malinowej chmurki na kruchym spodzie 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malinowej chmurki na kruchym spodzie

Koszt składników
168.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
do ciasta
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
120 g
do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Woda gazowana
15 ml
do ciasta
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
8 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 8 g
Galaretka
40 g
malinowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Maliny
600 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Białko jajka
75 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 13
75.00
Za 75 szt.
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Migdały - płatki
50 g
do dekoracji
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Koszt składników
168.80