Rogale z białym makiem
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mleko 2% (65 ml)
- Masło (100 g)
- Drożdże świeże (13 g)
- Cukier (7 g)
- Śmietana 12% (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól (1 g)
- Mak biały (125 g)
- Orzechy włoskie (25 g)
- Migdały (25 g)
- Cukier puder (25 g)
- Miód (25 g)
- Skórka z pomarańczy (15 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Migdały - płatki (25 g)
Przepis na rogale z białym makiem krok po kroku
W mleku rozprowadź drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztop w rondelku lub mikrofali i ostudź.
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj do niej zaczyn, 50 ml śmietany, masło i wbij jajko.
Ciasto wymieszaj łyżką i zacznij zagniatać rękami, aż do mementu gdy stanie się miękkie.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Mak przepłucz dokładnie na sitku.
Wrzuć go do garnka lub wysokiej miski, dodaj wybrane orzechy i zalej wrzącą wodą. Powinny się razem moczyć przez 30 minut.
Bakalie odcedź na sitku, a następnie zmiel przez maszynkę do mielenia lub w blenderze.
Do masy dodaj cukier, pokrojoną skórkę pomarańczową, aromat migdałowy (1-2 krople), pozostałą śmietanę i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 25 cm.
Okrąg pokrój na 12 trójkątów.
Ciasto posmaruj nadzieniem z białego maku do około połowy wysokości, zaczynając od podstawy.
Ciasto zawijaj do środka, formując rogaliki.
Rogaliki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka wbij do miseczki i dobrze rozmieszaj.
Każdy rogalik pokryj żółtkiem przy pomocy pędzelka i posyp płatkami migdałowymi.
Rogaliki piecz około 20 minut w 200 st. C lub do zarumienienia.
- Makowiec
- Seromakowiec
- Makowiec japoński
- Makowiec zawijany
- Strucla makowa
- Strucel makowy
- Makowiec na kruchym spodzie
- Tort makowy
- Sernik z makiem
- Makowa panienka
- Rolada makowa
- Seromak
- Makowiec z jabłkami
- Mrowisko ciasto
- Makowiec z jabłkiem
- Serniko makowiec
- Seromakowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
- Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat rogali z białym makiem
Rogale z białym makiem to jeden z tych deserów, który niezmiennie zachwyca. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. To doskonały wybór na przyjęcia.
Przepis na rogale z białym makiem to idealna opcja dla wszystkich miłośników makowych deserów. Dowiesz się z niego jak zrobić rogale z białym makiem, które są nie tylko smaczne, ale również ciekawe. To pomysł na najlepsze domowe wypieki jak z cukierni. Nadzienie z białego maku nie jest popularne w rogalikach. Zwykle mają je tylko rogale marcińskie, inaczej zwane świetomarcińskie. Jednak możesz je zrobić również w prostszej wersji.
Rogale z białym makiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, która kojarzy się przede wszystkim z obchodami Święta Niepodległości w Polsce, zwłaszcza w Wielkopolsce. Przepis na rogale z białym makiem to doskonały pomysł na wyjątkowy wypiek, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Te tradycyjne rogale wyróżniają się unikalnym nadzieniem z białego maku, które nadaje im niepowtarzalnego smaku.
Rogale z białym makiem to wypiek, który wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. Po upieczeniu rogale są złociste, aromatyczne i pełne smakowitego nadzienia. Są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni je idealnym wyborem na słodki poczęstunek podczas jesiennych i zimowych dni.
Rogale marcińskie mają długą tradycję i są jednym z symboli Poznania i jego okolic. Ich charakterystyczny kształt oraz bogate nadzienie sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowe pod względem wizualnym. Każdy, kto spróbuje tych rogali, na pewno doceni ich niepowtarzalny smak i staranne wykonanie.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogale z białym makiem, ten przepis na rogale z białym makiem z pewnością spełni Twoje oczekiwania. To idealny pomysł na wypiek, który możesz przygotować nie tylko na Święto Niepodległości, ale także na inne uroczyste okazje. Warto poświęcić trochę czasu, by przygotować te najlepsze rogale w domowym zaciszu i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem z bliskimi.
Alergeny w rogalach z białym makiem
Lista alergenów dla rogali z białym makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Śmietana 12%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały
- Migdały - płatki
- aromat migdałowy
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rogali z białym makiem
To opcja, która zawiera sporo cukru i kalorii, warto więc sięgać po niego z umiarem.
Energia i białka
(86g)
Węglowodany
(86g)
Tłuszcze
(86g)
Witaminy
(86g)
Składniki mineralne
(86g)
- mąka pszenna, mleko, masło, cukier, śmietana, jajka, orzechy włoskie, orzechy, migdały, cukier, miód, pomarańcze, jajka, migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.