Kulki rafaello z mleka w proszku

Opublikowano: 20.08.2023 r., 12:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki rafaello z mleka w proszku ułożone w turkusowym kubeczku.
Kulki rafaello z mleka w proszku
Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na domową przekąskę. Rafaello warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
514 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko w proszku (150 g)
  • Wiórki kokosowe (300 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Migdały (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, lodówka, duży talerz

Przepis na kulki rafaello z mleka w proszku krok po kroku

W garnku zagotuj pół szklanki wody i zestaw ją z ognia.

Następnie do wody dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, mleko w proszku oraz 200 g wiórków kokosowych. Składniki dokładnie wymieszaj.

Masę na rafaello wstaw do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie z masy formuj jednakowe kulki z migdałem w środku.

Każdą kulkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych i ułóż na talerz.

Kulki rafaello przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kulki rafaello z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kulek rafaello z mleka w proszku

Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na deser. Domowe rafaello to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Szybkie w przygotowaniu rafaello świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości. Przepis na kulki rafaello z mleka w proszku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier puder, masło oraz migdały.

A jak zrobić kulki rafaello z mleka w proszku? W garnku zagotuj pół szklanki wody i zestaw ją z ognia. Następnie do wody dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, mleko w proszku oraz 200 g wiórków kokosowych. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na rafaello wstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy formuj jednakowe kulki z migdałem w środku. Każdą kulkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych i ułóż na talerz. Kulki rafaello przechowuj w lodówce.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witaminy obecne w migdałach zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również przeciwutleniacze.

Podsumowując smaczne kulki rafaello to doskonała propozycja na przekąskę. Pyszne rafaello jest łatwe w przygotowaniu. Domowe rafaello najlepiej podawać schłodzone. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kulkach rafaello z mleka w proszku

Lista alergenów dla kulek rafaello z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze kulek rafaello z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak są wysokokaloryczne (dlatego warto uważać z ich ilością w diecie).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
571.17
514.06
Białko (g)
10.63
9.56
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.24
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
35.63
32.06
Węglowodany przyswajalne (g)
27.99
25.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.63
6.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
45.17
40.65
Tłuszcze nasycone (g)
32.58
29.32
Tłuszcze nienasycone (g)
12.59
11.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.10
9.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.49
2.24
Cholesterol (mg)
46.74
42.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
148.70
133.83
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.03
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.49
0.44
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
3.99
3.59
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
145.87
131.28
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.17
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
0.61
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.33
8.39
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.48
31.03
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
82.90
74.61
Potas (mg)
556.70
501.03
Wapń (mg)
259.60
233.64
Fosfor (mg)
135.13
121.62
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
65.00
58.50
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
1.42
Cynk (mg)
1.08
0.98
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.40
0.36
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.18
1.06
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek rafaello z mleka w proszku 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek rafaello z mleka w proszku

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
150 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Migdały
120 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Koszt składników
42.00