Cantucci
- Migdały (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (110 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Masło (25 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na cantucci krok po kroku
Migdały zalej wrzącą wodą i obierz je ze skórki. Obrane migdały rozłóż na ściereczce i pozostaw do przestygnięcia.
Do miski wsyp mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pół łyżeczki olejku migdałowego. Dodaj również masło i wybij jajka.
Ze składników nowe miejsce zagnieść jednolite ciasto, dodaj migdały i ponownie wymieszaj.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałek o długości około 30 cm.
Wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.
Podpieczone ciasto pokój w ukośne kawałki o grubości około 2 cm.
Następnie ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez kolejne 10 minut.
Upieczone cantucci wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Więcej informacji na temat cantucci
Cantucci to pyszne włoskie ciasteczka, które przygotowywane są z dodatkiem migdałów. Domowe ciasteczka cantucci pieczone są dwukrotnie, przez co są kruche i dość twarde – jednak mogą być przechowywane dłużej. Ciasteczka te stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska zabrana w podróż. Przepis na cantucci jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ale nie ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, masło, jajka, sól, proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy.
A jak zrobić cantucci? Do miski wsyp mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pół łyżeczki olejku migdałowego. Dodaj również masło i wybij jajka. Ze składników nowe miejsce zagnieść jednolite ciasto, dodaj obrane migdały i ponownie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałek o długości około 30 cm. Wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do delikatnego ostygnięcia. Podpieczone ciasto pokój w ukośne kawałki o grubości około 2 cm. Następnie ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kolejne 10 minut.
Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze. Witaminy obecne w migdałach zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować włoskie ciasteczka w domu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka cantucci świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w cantucci
Lista alergenów dla cantucci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- olejek migdałowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cantucci
Cantucci to pyszne ciasteczka migdałowe. Migdały wykorzystane do przygotowania wypieków stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.