Pâte Sucrée

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pâte Sucrée w formie do pieczenia.
Pâte Sucrée
Pâte Sucrée to jedno z podstawowych ciast cukierniczych, które najczęściej wykorzystywane jest jako spód do tarty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
2467 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (150 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Migdały - mielone (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na pâte sucrée krok po kroku

W misce robota kuchennego wymieszaj masło, aż będzie miękkie.

Następnie dodaj cukier puder, zmielone migdały, jajko i szczyptę soli. Uruchom robota kuchennego ze średnią prędkością, aż mieszanina będzie gładka.

Dodaj mąkę i zagniataj na niskich obrotach. Ciasta nie zagniewaj zbyt długo, ponieważ stanie się dość twarde.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na około godzinę.

Po tym czasie ciastem wylep formę do tarty. W tym celu ciasto rozwałkuj i wytnij z niego koło oraz kilka pasków. Paski ułóż na bokach blaszki, następnie umieść koło z ciasta w środku blaszki i zlep ciasto. Nadmiar ciasta odetnij nożem.

Na koniec blaszkę wstaw do lodówki i schłodź ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na pâte sucrée
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat pâte sucrée

Pâte Sucrée to jedno z podstawowych ciast cukierniczych, które najczęściej wykorzystywane jest jako spód do tarty. Ciasto najczęściej składa się z jajek, mąki, masła, cukru oraz soli. Pâte Sucrée różni się od ciasta kruchego tym, że masło uciera się, a następnie dodaje do niego pozostałe składniki. Domowe ciasto stanowi doskonały pomysł do przygotowania tarty na słodko lub na słono. Sprawdzony przepis na Pâte Sucrée jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: masło, cukier puder, migdały mielone, jajka, mąka pszenna oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Pâte Sucrée, czyli kruche słodkie ciasto? W misce robota kuchennego wymieszaj masło, aż będzie miękkie. Następnie dodaj cukier puder, zmielone migdały, jajko i szczyptę soli. Uruchom robota kuchennego ze średnią prędkością, aż mieszanina będzie gładka. Dodaj mąkę i zagniataj na niskich obrotach. Ciasta nie zagniewaj zbyt długo, ponieważ stanie się dość twarde. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na około godzinę. Po tym czasie ciastem wylep formę do tarty. W tym celu ciasto rozwałkuj i wytnij z niego koło oraz kilka pasków. Paski ułóż na bokach blaszki, następnie umieść koło z ciasta w środku blaszki i zlep ciasto. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Na koniec blaszkę wstaw do lodówki i schłodź ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować szybkie i łatwe ciasto, które wykorzystywane jest jako spód do tarty. Najlepsze Pâte Sucrée warto wykorzystać do przygotowania tarty na słodko.

Alergeny w pâte sucrée

Lista alergenów dla Pâte Sucrée przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze pâte sucrée

na 100g gotowej potrawy

Pâte Sucrée jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać go w niewielkiej ilości. Przepis jest bardzo prosty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
448.61
2467.34
Białko (g)
8.60
47.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
49.36
271.46
Węglowodany przyswajalne (g)
48.72
267.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
24.95
137.24
Tłuszcze nasycone (g)
15.41
84.73
Tłuszcze nienasycone (g)
9.55
52.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Tiamina (mg)
0.42
2.33
Ryboflawina (mg)
0.30
1.65
Niacyna (mg)
3.01
16.54
Foliany (µg (mcg))
69.41
381.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
17.85
98.15
Potas (mg)
111.33
612.33
Wapń (mg)
33.50
184.27
Fosfor (mg)
102.43
563.35
Magnez (mg)
30.83
169.56
Żelazo (mg)
2.74
15.08
Cynk (mg)
0.76
4.17
Miedź (mg)
0.15
0.81
Mangan (mg)
0.43
2.38
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pâte sucrée 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pâte sucrée

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Migdały
30 g
mielone
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
31.00