Revani

Opublikowano: 27.07.2023 r., 13:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser revani na talerzu
Revani
Revani to grecki deser przygotowywany na bazie kaszy manny. Ciasto nasączane jest pączem cytrynowym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do kawy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
445 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (370 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Kasza manna (140 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Migdały - płatki (50 g)
  • Metaxa - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, sok z limonki, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm, wyciskarka do cytrusów, wykałaczki

Przepis na revani krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Masło utrzyj z dodatkiem 120 gram cukru, cukrem wanilinowym oraz żółtkami na jednolitą masę.

Nie przerywając miksowania, do masy dodaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kaszę manną. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny oraz sok wyciśnięty również z jednej pomarańczy.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.

Do masy z kaszą manną dodaj białka i dokładnie wymieszaj łyżką.

Na koniec do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 50 minut.

Do garnka wsyp cukier, dodaj 2 łyżki soku z limonki, sok z połowy cytryny, metax oraz pół szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką i nasącz pączem cytrynowym.

Jak oceniasz przepis na revani
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat revani

Revani to pyszny grecki deser. To ciasto z kaszy mannej, które zalewa się słodkim syropem i podaje jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na revani jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, kasza manna, jajka, cukier wanilinowy, płatki migdałowe, metaxa, sól, sok z cytryny, sok z limonki, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić revani? Masło utrzyj z dodatkiem 120 gram cukru, cukrem wanilinowym oraz żółtkami na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania, do masy dodaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kaszę manną. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny oraz sok wyciśnięty również z jednej pomarańczy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Do masy z kaszą manną dodaj białka i dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut. Do garnka wsyp cukier, dodaj 2 łyżki soku z limonki, sok z połowy cytryny, metax oraz pół szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką i nasącz pączem cytrynowym.

Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując wiesz już jak się robi smaczny deser grecki o nazwie revani. Ciasto z kaszy manny warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepszy deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większych sklepach spożywczych.

Alergeny w revani

Lista alergenów dla revani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

W przepisie na revani nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • metaxa, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze revani

na 100g gotowej potrawy

Revani to pyszne ciasto z pomarańczową nutą. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
371.04
445.25
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Białko (g)
7.12
8.54
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
47.12
56.54
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
46.18
55.41
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, metaxa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.91
21.49
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
10.37
12.45
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
7.54
9.05
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
133.03
159.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, metaxa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
1.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.75
44.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
40.11
48.13
Brak danych dla: metaxa.
czytaj dalej
Potas (mg)
103.54
124.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.52
40.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.82
123.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.07
27.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
1.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.70
0.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, metaxa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny revani 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania revani

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
370 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Kasza manna
140 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 140 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Migdały - płatki
50 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Metaxa
20 ml
2 łyżki stołowe