Revani
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (370 g)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Kasza manna (140 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Migdały - płatki (50 g)
- Metaxa - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na revani krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z dodatkiem 120 gram cukru, cukrem wanilinowym oraz żółtkami na jednolitą masę.
Nie przerywając miksowania, do masy dodaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kaszę manną. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny oraz sok wyciśnięty również z jednej pomarańczy.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
Do masy z kaszą manną dodaj białka i dokładnie wymieszaj łyżką.
Na koniec do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 50 minut.
Do garnka wsyp cukier, dodaj 2 łyżki soku z limonki, sok z połowy cytryny, metax oraz pół szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką i nasącz pączem cytrynowym.
- Placki z kaszy manny
- Ciasto z kaszą manną
- Miodownik z kaszą manną
- Ciasto królewskie
- Krem z kaszy manny
- Ciasto czeskie
- Kaszak ciasto
- Szarlotka z kaszy manny
- Szybki i prosty miodownik
- Mannowiec
- Masa z kaszy manny
- Stefanka bez pieczenia
- Miodownik z kaszą manną i powidłami
- Ciasto z kaszą manną i herbatnikami
- Kaszak ciasto z kaszy manny
- Jabłecznik z kaszą manną
- Miodownik stefanka
- Pudding z kaszy manny
- Ciasto z kaszy manny
Więcej informacji na temat revani
Revani to pyszny grecki deser. To ciasto z kaszy mannej, które zalewa się słodkim syropem i podaje jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na revani jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, kasza manna, jajka, cukier wanilinowy, płatki migdałowe, metaxa, sól, sok z cytryny, sok z limonki, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić revani? Masło utrzyj z dodatkiem 120 gram cukru, cukrem wanilinowym oraz żółtkami na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania, do masy dodaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kaszę manną. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny oraz sok wyciśnięty również z jednej pomarańczy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Do masy z kaszą manną dodaj białka i dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut. Do garnka wsyp cukier, dodaj 2 łyżki soku z limonki, sok z połowy cytryny, metax oraz pół szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką i nasącz pączem cytrynowym.
Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując wiesz już jak się robi smaczny deser grecki o nazwie revani. Ciasto z kaszy manny warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepszy deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większych sklepach spożywczych.
Alergeny w revani
Lista alergenów dla revani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
W przepisie na revani nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- metaxa, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Wartości odżywcze revani
Revani to pyszne ciasto z pomarańczową nutą. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
- masło, cukier, mąka pszenna, kasza manna, jajka, cukier, migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.