Przepis na stefanka bez pieczenia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i kasze manną, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź kaszę manną i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na spód ułóż warstwę herbatników.

Masę podziel na 4 części.

Wykładaj porcje masy, przekładając je herbatnikami.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą polej wierzch ciasta.

Schłodź je w lodówce przez 8-9 godzin.

Stefanka bez pieczenia podana na białym talerzyku.
Stefanka bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
21.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
593 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Stefanka bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o stefance bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciastko. Stefanka to bardzo popularne ciasto, którego przygotowanie wymaga zachodu. Przygotowywane jest na bazie ciasta z dodatkiem miodu, które musi zmięknąć, aby było dobre do spożycia. Przepis na stefankę bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, cukier, masło, kasza manna, czekolada gorzka.

Jak zrobić stefankę bez pieczenia? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i kasze manną, gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź kaszę manną i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na spód ułóż warstwę herbatników. Masę podziel na 4 części. Wykładaj porcje masy, przekładając je herbatnikami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą polej wierzch ciasta. Schłodź je w lodówce przez 8-9 godzin.

Kasza manna zwana inaczej semoliną jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę kremów do deserów i ciast. Sprawdzi się także jako dodatek do potraw wytrawnych, którym nada odpowiedniej konsystencji. Kasz manna wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, bardzo dobrze sprawdzi się w posiłku po treningowym oraz w diecie dzieci, jako domowy deser. Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując stefanka bez pieczenia to pyszne i szybkie ciasto, które doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Najlepsza stefanka z masą z kaszy manny to ciasto pasujące na wiele różnych okazji. Dobrze prezentuje się na talerzu i jest bardzo wytrzymałe. Można je przechowywać poza lodówką w chłodnym miejscu. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po kilku godzinach, gdy ciastka zmiękną.

Wartości odżywcze stefanki bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
304.21 kcal
593.20 kcal
Białko
4.04 g
7.87 g

Węglowodany w stefance bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
31.26 g
60.96 g
Węglowodany przyswajalne
30.20 g
58.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
2.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
18.50 g
36.08 g
Tłuszcze nasycone
11.73 g
22.87 g
Tłuszcze nienasycone
6.78 g
13.21 g
Tłuszcze jednonasycone
5.86 g
11.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
1.78 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
38.70 mg
75.46 mg

Witaminy w przepisie na stefanka bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
118.67 µg (mcg)
231.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina C
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
0.73 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
116.06 µg (mcg)
226.32 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.28 mg
Niacyna
1.01 mg
1.97 mg
Foliany
24.12 µg (mcg)
47.04 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
28.64 µg (mcg)
55.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na stefanka bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
213.67 mg
416.65 mg
Potas
143.32 mg
279.48 mg
Wapń
91.66 mg
178.73 mg
Fosfor
162.87 mg
317.59 mg
Magnez
23.30 mg
45.43 mg
Żelazo
0.89 mg
1.74 mg
Cynk
0.52 mg
1.02 mg
Miedź
0.12 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny stefanki bez pieczenia 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w stefance bez pieczenia

Lista alergenów dla stefanki bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Herbatniki

Cena przygotowania stefanki bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
900 ml
4 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 900 ml
Kasza manna
130 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 130 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na stefanka bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób