Przepis na szybki i prosty miodownik krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier, miód, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska

W misce umieść mąkę pszenną, sodę, 150 g cukru, miód, jajka i margarynę. Całość dokładnie zagnieć na gładką masę.

Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz oddzielnie blaty ciasta, każdy w 180 st. C przez około 10-15 minut, aż będzie złoty. Odstaw do ostygnięcia.

Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę oraz cukier waniliowy i gotuj, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

W misce utrzyj margarynę z cukrem na jasny puch. Dodawaj przestudzoną kaszę mannę z mlekiem po łyżce, ciągle ucierając.

Pierwszy placek posmaruj 1/3 części masy. Przykryj drugim blatem. Wyłóż 1/3 masy i ponownie blat. Na to rozsmaruj ostatnią część masy i przykryj ostatnim blatem.

Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladę.

Szybki i prosty miodownik na białym talerzu
Szybki i prosty miodownik
Koszt przygotowania dania
18.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
461 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Szybki i prosty miodownik - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkim i prostym miodowniku

Szybki i prosty miodownik to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać ten smaczny, tradycyjny placek. Świetnie łączy w sobie wszystkie smaki dzieciństwa i prawdziwych, ciepłych świąt.

Przepis na szybki i prosty miodownik wykonasz w tych kilku prostych krokach. Pamiętaj, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce umieść mąkę pszenną, sodę, 150 g cukru, miód, jajka i margarynę. Całość dokładnie zagnieć na gładką masę. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz oddzielnie blaty ciasta, każdy w 180 st. C przez około 10-15 minut, aż będzie złoty. Odstaw do ostygnięcia. Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę oraz cukier waniliowy i gotuj, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj margarynę z cukrem na jasny puch. Dodawaj przestudzoną kaszę mannę z mlekiem, po łyżce ciągle ucierając. Pierwszy placek posmaruj 1/3 części masy. Przykryj drugim blatem. Wyłóż 1/3 masy i ponownie blat. Na to wyłóż ostatnią część masy i przykryj ostatnim blatem. Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladę.

Jeśli wiesz już, jak zrobić szybki i prosty miodownik to koniecznie wykorzystaj ten pomysł na ciasto.

Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.

Warto wybrać miód naturalny, ponieważ jest on bogaty we wcześniej wymienione składniki odżywcze. Miód naturalny charakterystycznie krystalizuje, co jest prawidłowym i oczekiwaniem zachowaniem, dlatego nie należy bać się zespolonego produktu.

Wartości odżywcze szybkiego i prostego miodownika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
307.55 kcal
461.32 kcal
Białko
4.95 g
7.42 g

Węglowodany w szybkim i prostym miodowniku

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
35.54 g
53.30 g
Węglowodany przyswajalne
35.39 g
53.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
16.76 g
25.14 g
Tłuszcze nasycone
4.63 g
6.95 g
Tłuszcze nienasycone
12.13 g
18.20 g
Cholesterol
19.42 mg
29.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szybki i prosty miodownik

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
168.48 µg (mcg)
252.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.16 µg (mcg)
1.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
158.75 µg (mcg)
238.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
2.14 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
32.47 µg (mcg)
48.70 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
114.50 µg (mcg)
171.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybki i prosty miodownik

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
179.77 mg
269.65 mg
Potas
97.14 mg
145.72 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
52.55 mg
78.82 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
74.77 mg
112.16 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
14.09 mg
21.13 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
1.81 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
0.68 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego i prostego miodownika 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkim i prostym miodowniku

Lista alergenów dla szybkiego i prostego miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

W przepisie na szybki i prosty miodownik nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania szybkiego i prostego miodownika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
520 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 520 g
Cukier
150 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Margaryna do pieczenia
250 g
do ciasta
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Soda oczyszczona
10 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleko 3,2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier waniliowy
35 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 3
1.31
Za 35 g
Cukier
200 g
do masy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
250 g
do masy
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Koszt składników
41.70
Jak oceniasz przepis na szybki i prosty miodownik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób