Przepis na krem z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Do garnka wlej masło, dodaj cukier i kaszę.

Gotuj przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i ubij na puszystą białą masę.

Cały czas miksując, dodawaj porcjami kaszę i kakao.

Gotowy krem schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Krem z kaszy manny podany w miseczce.
Krem z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
12.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2048 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Krem z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z kaszy manny

Krem z kaszy manny to świetny pomysł na dobry krem do ciasta. Krem jest przygotowywany podobnie jak krem budyniowy na bazie masła. Przepis na krem z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, cukier, kakao, mleko, masło.

Jak zrobić krem z kaszy manny? Do garnka wlej masło, dodaj cukier i kaszę. Gotuj przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i ubij na puszystą białą masę. Cały czas miksując, dodawaj porcjami kaszę i kakao. Gotowy krem schłodź w lodówce przez około 30 minut. Kremem możesz przełożyć ciasto biszkoptowe na tort, możesz go użyć do wypełnienia ciasta kruchego lub przygotować z kremem deser na zimno z herbatnikami.

Kakao jest produktem roślinny powstających z ziaren rośliny o nazwie kakaowiec. Kakaowiec rośnie w obszarze ciepłego klimatu równikowego. Kakao jest wykorzystywane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się je z tłuszczu mlecznego, który ubija się, aby doszło do zmaślenia tłuszczu i oddzielenia serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Masło jest produktem bardzo często używanym w kuchni. Szczególnie kuchnia Francuska jest bardzo bogata w masło. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- masło klarowane i masło ekstra. Masło klarowane pozbawione jest białek mleka, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają spaleniu. Dlatego masło klarowane można używać do smażenia i pieczenia a masło ekstra jedynie do delikatnego podgrzewania.

Podsumowując prosty przepis na krem do ciasta lub do tortu wykonasz bardzo szybko. Krem możesz przygotować bez dodatku kakao. Można go łączyć z owocami i czekoladą. Krem na bazie masła ma bardzo kremową konsystencję. Łatwy krem jest dobry do przechowywania w lodówce przez około 1-2 dni.

Wartości odżywcze kremu z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(745g)
Energia (kalorie)
274.98 kcal
2048.57 kcal
Białko
4.64 g
34.60 g

Węglowodany w kremie z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(745g)
Węglowodany
17.91 g
133.41 g
Węglowodany przyswajalne
16.12 g
120.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
13.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(745g)
Tłuszcz
21.61 g
160.99 g
Tłuszcze nasycone
14.66 g
109.20 g
Tłuszcze nienasycone
6.95 g
51.79 g
Tłuszcze jednonasycone
6.09 g
45.41 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
6.38 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
57.63 mg
429.33 mg

Witaminy w przepisie na krem z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(745g)
Witamina A
179.92 µg (mcg)
1340.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
2.53 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.61 µg (mcg)
4.53 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
4.33 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
176.28 µg (mcg)
1313.32 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.61 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.78 mg
Niacyna
0.66 mg
4.94 mg
Foliany
13.11 µg (mcg)
97.65 µg (mcg)
Beta karoten
41.34 µg (mcg)
308.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(745g)
Sód
24.48 mg
182.36 mg
Potas
166.33 mg
1239.17 mg
Wapń
80.51 mg
599.80 mg
Fosfor
106.29 mg
791.88 mg
Magnez
30.32 mg
225.91 mg
Żelazo
0.64 mg
4.76 mg
Cynk
0.63 mg
4.69 mg
Miedź
0.15 mg
1.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z kaszy manny 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z kaszy manny

Lista alergenów dla kremu z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania kremu z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
200 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Masło
300 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na krem z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób