Placki z kaszy manny

Opublikowano: 20.01.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z kaszy manny podane na metalowym talerzu. Placki podane są z dodatkiem owoców leśnych.
Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Placuszki najlepiej podać na śniadanie z dodatkiem świeżych owoców lub dżemu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
670 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza manna 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Masło klarowane (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (500 g)
  • Maliny (300 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser

Przepis na placki z kaszy manny krok po kroku

Zagotuj mleko w rondlu, wsyp kaszę, cukier i odstaw do wystygnięcia.

Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Porcjami nakładaj placuszki i smaż, aż będą rumiane.

Placuszki podawaj udekorowane jogurtem naturalnym i owocami.

Jak oceniasz przepis na placki z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat placków z kaszy manny

Placki z kaszy manny to świetny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Placuszki można podać podczas kinder party dla dzieci. Przepis na placki z kaszy manny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, cukier, jajka, mleko, maliny, borówki, jogurt naturalny, masło klarowane.

Jak zrobić placki z kaszy manny? Zagotuj mleko w rondlu, wsyp kaszę, cukier i odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Porcjami nakładaj placuszki i smaż, aż będą rumiane. Placuszki podawaj udekorowane jogurtem naturalnym i owocami.

Kasza manna to produkowana z pszenicy błyskawiczna kasza. Najczęściej podaje się ją gotowaną na mleku z dodatkiem syropu owocowego lub dodaje do mięsnych potraw, aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję. Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej spożywanym przez nas mlekiem jest mleko pochodzące od krów. Mleko zawiera laktozę, która jest cukrem mlecznym. Laktoza jest cukrem, który często powoduje nietolerancję pokarmowe. Wtedy należy spożywać produkty bez laktozy lub dostępne w aptece enzymy ułatwiające trawienie cukru z mleka. Mleko jest produktem nisko kalorycznym i świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując dobre puszyste placuszki z kaszy manny doskonale sprawdzą się na śniadanie. Placki można podać także na deser podczas spotkania ze znajomymi. Placki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wystarczy podgrzać je na patelni bez tłuszczu i udekorować jogurtem i owocami.

Alergeny w plackach z kaszy manny

Lista alergenów dla placków z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Placki z kaszy manny to danie zawierające dużą ilość węglowodanów prostych i cukru. Oba te składniki podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Zbyt duże wahania poziomu glukozy są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
203.09
670.20
Białko (g)
4.46
14.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
21.09
69.58
Węglowodany przyswajalne (g)
19.81
65.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
11.34
37.43
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
24.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
12.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
10.40
Brak danych dla: cukier, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
2.15
Brak danych dla: cukier, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.10
208.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
99.10
327.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
10.69
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.34
Brak danych dla: kasza manna, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
96.90
319.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
1.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.98
49.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.49
77.51
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
42.98
141.83
Potas (mg)
100.08
330.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.37
242.12
Fosfor (mg)
67.08
221.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.78
42.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.27
Cynk (mg)
0.41
1.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kaszy manny 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z kaszy manny

Koszt składników
82.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
400 g
2 szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło klarowane
300 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny 2%
500 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.33
Za 500 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
82.20