Kaszak ciasto
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (150 g)
- Cukier wanilinowy (30 g)
- Kasza manna (300 g)
- Herbatniki (300 g)
- Czekolada mleczna (150 g)
Przepis na kaszaka ciasto krok po kroku
Blaszkę wyłóż herbatnikami.
W garnku zagotuj mleko.
Do mleka dodaj kostkę masła i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Następnie do mleka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszaj.
Do masy mlecznej dodawaj partiami kaszę manną - za każdym razem energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.
Masę z kaszy manny wylej na herbatniki i delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki.
Na wierzch ułóż herbatniki (najlepiej w taki sam sposób jak na spodzie ciasta).
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta.
Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat kaszaka ciasta
Kaszak ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie ciasto z kaszy mannej, które podaje się na zimno. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kaszak jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, masło, cukier, cukier wanilinowy, kasza manna, herbatniki oraz czekolada mleczna. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciasto kaszak na herbatnikach? Blaszkę wyłóż herbatnikami. W garnku zagotuj mleko. Do mleka dodaj kostkę masła i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie do mleka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszaj. Do masy mlecznej dodawaj partiami kaszę manną — za każdym razem energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Masę z kaszy manny wylej na herbatniki i delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki. Na wierzch ułóż herbatniki (najlepiej w taki sam sposób jak na spodzie ciasta). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Mleko stanowi w wielu kulturach podstawą żywienia. Stanowi ono doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które wypływa na zdrowy rozwój kości. Znajdziemy w nim również składniku mineralne. Mleko zawiera spore ilości wapnia, które zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wapń stanowi również budulec kości i zębów, a także bierze udział w krzepnięciu krwi. Mleko bogate jest również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę D, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Niektóre z tych witamin zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników.
Podsumowując dobre ciasto świetnie sprawdzi się z dodatkiem kawy i herbaty. Bez obawy możesz podać je jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a produkty niezbędne do jego zrobienia są stosunkowo tanie.
Alergeny w kaszaku cieście
Lista alergenów dla kaszaka ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Herbatniki
Wartości odżywcze kaszaka ciasta
Ciasto kaszak to doskonała propozycja na smaczny deser. Wykorzystanie kaszy manny oraz cukru znacząco podnosi indeks glikemiczny potrawy, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić uwagę na obecność ciasta w swojej diecie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.