Kaszak ciasto

Opublikowano: 15.05.2022 r., 17:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszak ciasto podane na ciemnym talerzu.
Kaszak ciasto
Kaszak to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
581 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy (30 g)
  • Kasza manna (300 g)
  • Herbatniki (300 g)
  • Czekolada mleczna (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklana miska, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na kaszaka ciasto krok po kroku

Blaszkę wyłóż herbatnikami.

W garnku zagotuj mleko.

Do mleka dodaj kostkę masła i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się masła.

Następnie do mleka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszaj.

Do masy mlecznej dodawaj partiami kaszę manną - za każdym razem energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.

Masę z kaszy manny wylej na herbatniki i delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki.

Na wierzch ułóż herbatniki (najlepiej w taki sam sposób jak na spodzie ciasta).

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta.

Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na kaszaka ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat kaszaka ciasta

Kaszak ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie ciasto z kaszy mannej, które podaje się na zimno. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kaszak jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, masło, cukier, cukier wanilinowy, kasza manna, herbatniki oraz czekolada mleczna. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto kaszak na herbatnikach? Blaszkę wyłóż herbatnikami. W garnku zagotuj mleko. Do mleka dodaj kostkę masła i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie do mleka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszaj. Do masy mlecznej dodawaj partiami kaszę manną — za każdym razem energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Masę z kaszy manny wylej na herbatniki i delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki. Na wierzch ułóż herbatniki (najlepiej w taki sam sposób jak na spodzie ciasta). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Mleko stanowi w wielu kulturach podstawą żywienia. Stanowi ono doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które wypływa na zdrowy rozwój kości. Znajdziemy w nim również składniku mineralne. Mleko zawiera spore ilości wapnia, które zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wapń stanowi również budulec kości i zębów, a także bierze udział w krzepnięciu krwi. Mleko bogate jest również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę D, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Niektóre z tych witamin zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Podsumowując dobre ciasto świetnie sprawdzi się z dodatkiem kawy i herbaty. Bez obawy możesz podać je jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a produkty niezbędne do jego zrobienia są stosunkowo tanie.

Alergeny w kaszaku cieście

Lista alergenów dla kaszaka ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki
    • Czekolada mleczna
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Herbatniki

Wartości odżywcze kaszaka ciasta

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kaszak to doskonała propozycja na smaczny deser. Wykorzystanie kaszy manny oraz cukru znacząco podnosi indeks glikemiczny potrawy, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić uwagę na obecność ciasta w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
276.87
581.43
Białko (g)
6.63
13.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
33.99
71.37
Węglowodany przyswajalne (g)
32.90
69.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
13.55
28.45
Tłuszcze nasycone (g)
8.52
17.90
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
10.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
8.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.72
58.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
83.69
175.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.00
172.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.19
2.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.87
60.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.12
38.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
204.30
429.02
Potas (mg)
148.17
311.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.99
212.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
165.87
348.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.40
42.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
1.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszaka ciasta 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszaka ciasta

Koszt składników
24.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
30 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 30 g
Kasza manna
300 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
150 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Koszt składników
24.70