Ciasto z kaszą manną i herbatnikami

Opublikowano: 17.03.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami podane na talerzyku.
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami to bardzo dobra propozycja na pyszny deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to doskonałe ciasto.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 30 min
781 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Kasza manna (300 g)
  • Masło 2 kostki (400 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z kaszą manną i herbatnikami krok po kroku

W garnku umieść mleko, dodaj cukier i kasze manną.

Gotuj przez około 10 minut, aż kasza zgęstnieje.

Wystudź kaszę.

Umieść masło w misce i zmiksuj do powstania puszystej masy.

Cały czas miksując, dodaj kaszę manną i zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i ułóż warstwę ciastek.

Pierwszą warstwę ma stanowić dżem, kolejne masa z kaszy manny przełożona herbatnikami.

Ciasto schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kaszą manną i herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kaszą manną i herbatnikami

Ciasto z kaszą manną i herbatnikami to wspaniały pomysł na tanie i pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Ciasto można przygotować także w wersji z dodatkiem kakao. Przepis na ciasto z kaszą manną i herbatnikami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, cukier, mleko, masło, herbatniki, dżem porzeczkowy.

Jak zrobić ciasto z kaszą manną i herbatnikami? W garnku umieść mleko, dodaj cukier i kasze manną. Gotuj przez około 10 minut, aż kasza zgęstnieje. Wystudź kaszę. Umieść masło w misce i zmiksuj do powstania puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj kaszę manną i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i ułóż warstwę ciastek. Pierwszą warstwę ma stanowić dżem, kolejne masa z kaszy manny przełożona herbatnikami. Ciasto schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Kasza manna jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest bardzo dobre jako deser dla całej rodziny. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sprawdzony przepis można wykorzystać także jako tort urodzinowy dla dzieci. Ciasto można przygotować z innym dżemem.

Alergeny w cieście z kaszą manną i herbatnikami

Lista alergenów dla ciasta z kaszą manną i herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z kaszą manną i herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z kaszą manną i herbatnikami to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Nie powinny go spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Ciasto zawiera dużą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
289.30
781.10
Białko (g)
4.06
10.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
33.40
90.17
Węglowodany przyswajalne (g)
32.65
88.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.01
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
15.69
42.36
Tłuszcze nasycone (g)
9.81
26.48
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
15.88
Cholesterol (mg)
36.59
98.80
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
113.48
306.40
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.76
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.10
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
111.19
300.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
2.93
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.96
72.80
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.00
70.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
205.56
555.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
104.15
281.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.63
209.60
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
142.74
385.40
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.67
36.90
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
1.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kaszą manną i herbatnikami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kaszą manną i herbatnikami

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kasza manna
300 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Koszt składników
41.00