Ciasto z kaszą manną i herbatnikami
- Herbatniki (400 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Kasza manna (300 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
Przepis na ciasto z kaszą manną i herbatnikami krok po kroku
W garnku umieść mleko, dodaj cukier i kasze manną.
Gotuj przez około 10 minut, aż kasza zgęstnieje.
Wystudź kaszę.
Umieść masło w misce i zmiksuj do powstania puszystej masy.
Cały czas miksując, dodaj kaszę manną i zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą i ułóż warstwę ciastek.
Pierwszą warstwę ma stanowić dżem, kolejne masa z kaszy manny przełożona herbatnikami.
Ciasto schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
- Serniczki na zimno
- Ciasto krówkowe
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Śmietanowiec
- Ciasto oreo
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto kinder bueno
- Semifreddo
- Puszysty sernik na zimno z wiaderka
- Sernik na zimno z truskawkami
- Chatka baby jagi
- Banoffee
- Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
- Sernik na zimno z wiaderka
- Sernik na zimno z galaretką
- Ciasto filadelfia
- Ciasto na zimno
- Szpajza
- Ciasta na zimno
Więcej informacji na temat ciasta z kaszą manną i herbatnikami
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami to wspaniały pomysł na tanie i pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Ciasto można przygotować także w wersji z dodatkiem kakao. Przepis na ciasto z kaszą manną i herbatnikami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, cukier, mleko, masło, herbatniki, dżem porzeczkowy.
Jak zrobić ciasto z kaszą manną i herbatnikami? W garnku umieść mleko, dodaj cukier i kasze manną. Gotuj przez około 10 minut, aż kasza zgęstnieje. Wystudź kaszę. Umieść masło w misce i zmiksuj do powstania puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj kaszę manną i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i ułóż warstwę ciastek. Pierwszą warstwę ma stanowić dżem, kolejne masa z kaszy manny przełożona herbatnikami. Ciasto schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Kasza manna jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest bardzo dobre jako deser dla całej rodziny. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sprawdzony przepis można wykorzystać także jako tort urodzinowy dla dzieci. Ciasto można przygotować z innym dżemem.
Alergeny w cieście z kaszą manną i herbatnikami
Lista alergenów dla ciasta z kaszą manną i herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Kasza manna
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z kaszą manną i herbatnikami
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Nie powinny go spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Ciasto zawiera dużą ilość kalorii.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.