Masa z kaszy manny

Opublikowano: 25.06.2023 r., 14:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masa z kaszy manny wykorzystana do przygotowania deseru.
Masa z kaszy manny
Masa z kaszy manny to doskonała propozycja na pyszny krem do ciast i tortów. Masę z kaszy manny możesz wykorzystać również jako podstawę do wykonania deserów.
Przygotowanie 30 min
425 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Kasza manna (75 g)
  • Cukier (60 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na masę z kaszy manny krok po kroku

Mleko zagotuj z dodatkiem cukru oraz ekstraktu waniliowego.

Do gotującego się mleka wsyp powoli kaszę manną ciągle mieszając masę. Kaszę gotuj, aż zgęstnieje i pozostaw ją do wystudzenia.

Masło pokrój w kostkę, przełóż je do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.

Następnie do masy z masła dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny, ciągle miksując masę.

Gotowy krem z kaszy manny wykorzystaj do przygotowania ciast.

Jak oceniasz przepis na masę z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,5% osób

Więcej informacji na temat masy z kaszy manny

Masa z kaszy manny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do tortu lub przełożenie do ciasta. Pyszna masa świetnie sprawdzi się również jako podstawa do przygotowania deserów na zimno. Sprawdzony przepis na masę z kaszy manny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania masy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, kasza manna, cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić masę z kaszy mannej? Mleko zagotuj z dodatkiem cukru oraz ekstraktu waniliowego. Do gotującego się mleka wsyp powoli kaszę manną ciągle mieszając masę. Kaszę gotuj, aż zgęstnieje i pozostaw ją do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę, przełóż je do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie do masy z masła dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny, ciągle miksując masę. Gotowy krem z kaszy manny wykorzystaj do przygotowania ciast.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).

Wiesz już, jak się robi masę z kaszy manny. Prosty przepis warto wykorzystać do przygotowania kremu do ciast lub tortów. Pyszna i szybka w przygotowaniu masa z kaszy manny świetnie sprawdzi się również jako podstawa do deserów. Masa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w masie z kaszy manny

Lista alergenów dla masy z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze masy z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Masa z kaszy manny to doskonała propozycja na dodatek do ciast. Masa przygotowana z kaszy manny stanowi źródło węglowodanów oraz tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
212.90
425.81
Białko (g)
3.35
6.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.95
27.89
Węglowodany przyswajalne (g)
13.68
27.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.35
32.71
Tłuszcze nasycone (g)
11.13
22.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
10.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.60
9.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.16
90.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
183.46
366.91
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.82
Witamina C (mg)
0.14
0.28
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.52
Witamina E (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
181.06
362.12
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
0.31
0.62
Foliany (µg (mcg))
6.91
13.82
Beta karoten (µg (mcg))
31.20
62.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
29.11
58.22
Potas (mg)
127.30
254.60
Wapń (mg)
92.75
185.50
Fosfor (mg)
85.02
170.05
Magnez (mg)
11.91
23.82
Żelazo (mg)
0.09
0.18
Cynk (mg)
0.39
0.77
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny masy z kaszy manny 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy z kaszy manny

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kasza manna
75 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 75 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
12.00