Ciasto z kaszą manną

Opublikowano: 10.01.2022 r., 18:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kaszą manną na talerzu
Ciasto z kaszą manną
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Deser jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
344 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Kasza manna (170 g)
  • Mleko 3,2% (1000 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Herbatniki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, blaszka do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto z kaszą manną krok po kroku

Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera na konsystencję piasku. Następnie roztop masło (50 g) i wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno blaszki. Odstaw do lodówki.

Mleko (pozostaw 4 łyżki na polewę) gotuj z masłem (100 g), cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kaszę manną i gotuj dalej, aż masa zgęstnieje.

Gotową przelej na blaszkę ze spodem z herbatników.

Pozostałe masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier puder oraz 4 łyżki mleka. Wymieszaj do połączenia się składników.

Ciasto ozdób polewą. Odstaw do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kaszą manną

Pyszne ciasto z kaszą manną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z kaszą manną? Przygotowanie go jest proste. Na początku herbatniki kruszymy za pomocą blendera na konsystencję przypominającą piasek. Następnie w rondelku roztapiamy masło (50 g) i łączymy je z ciastami. Wykładamy nimi dno blaszki i odstawiamy do lodówki. Do garnka dodajemy mleko (pozostawiamy 4 łyżki, do przygotowania polewamy) oraz masło (100 g), cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki należy zagotować. Następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy dalej na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową przelewamy do blaszki ze spodem. Na koniec należy przygotować polewę czekoladową. W rondelku ponownie roztapiamy pozostałe masło oraz dodajemy kakao, cukier puder oraz mleko. Polewę mieszamy tak długo, aż składniki połączą się. Gotową polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

Przepis na ciasto z kaszą manną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na dużą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humoru, popęd seksualny oraz ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest silnym alergenem.

Ciasto z kaszą manną bez pieczenia odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z kaszą manną

Lista alergenów dla ciasta z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
245.81
344.13
Białko (g)
4.78
6.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
27.91
39.07
Węglowodany przyswajalne (g)
26.40
36.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
13.48
18.87
Tłuszcze nasycone (g)
8.29
11.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
7.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.43
6.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.22
42.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
92.07
128.89
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.53
Witamina C (mg)
0.05
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.84
Witamina E (mg)
0.28
0.39
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.11
126.15
Tiamina (mg)
0.15
0.21
Ryboflawina (mg)
0.17
0.23
Niacyna (mg)
1.16
1.62
Foliany (µg (mcg))
28.05
39.28
Beta karoten (µg (mcg))
20.98
29.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
231.18
323.65
Potas (mg)
161.16
225.63
Wapń (mg)
103.07
144.29
Fosfor (mg)
181.40
253.96
Magnez (mg)
26.01
36.41
Żelazo (mg)
0.87
1.22
Cynk (mg)
0.58
0.81
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kaszą manną 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kaszą manną

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
170 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Mleko 3,2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Koszt składników
23.50