Szarlotka z kaszy manny
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Kasza manna (200 g)
- Masło (300 g)
- Cukier (240 g)
- Jabłko - 7 dużych sztuk (1400 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na szarlotka z kaszy manny krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, 200 g cukru, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 100g masła, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp 40 g cukru.
Duś jabłka przez 15 minut, aż zmiękną.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Sypkie składniki podziel na 3 części i przekładaj warstwowo jabłkami. Zacznij od mąki z kaszą, na niej ułóż kawałki masła i kolejno jabłka. Górną warstwę stanowić ma ciasto z masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Szarlotka
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka sypana
- Szarlotka krucha
- Szarlotka z bezą
- Szarlotka z budyniem
- Szarlotka na kruchym cieście
- Szarlotka królewska
- Szybka szarlotka
- Szarlotka na dużą blachę
- Szarlotka z pianką
- Szarlotka z jabłkami
- Fit szarlotka
- Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
- Szarlotka Thermomix
- Szarlotka z jabłkiem
- Szarlotka bezglutenowa
- Ciasto na szarlotkę
- Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z kaszy manny
Szarlotka z kaszy manny to doskonała propozycja na ciasto z jabłkami. Wspaniale pasuje podane z kawą i herbatą. Można je wzbogacić dodatkiem lodów waniliowych lub o smaku słonego karmelu. Przepis na szarlotkę z kaszy manny jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby owe ciasto upiec. Do jego przygotowania potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, kasza manna, cukier, masło, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia.
Jak zrobić szarlotkę z kaszy manny? Wymieszaj suche składniki, które razem z masłem utworzą ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp cukier. Duś jabłka przez 15 minut aż zmiękną. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blaszki wysyp 1/3 część sypkich składników, na nich umieść kawałki masła, wyłóż 1/2 jabłek i zasyp sypkimi składnikami, na nich umieść masło, następnie jabłka i znów suche składniki oraz masło. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
Jabłka to owoce, które przychodzą pierwsze na myśl myśląc o polskiej wsi jesienią. Piękne kwiaty zdobiące drzewa jabłoni wiosną, dają jesienią wspaniałe plony w postaci pachnących i soczystych jabłek. Doskonałym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie z nich przetworów lub właśnie ciasta. Możemy także przygotować gotowe jabłka do szarlotki. Wystarczy poddusić je z cukrem i przyprawami i zawekować w słoiku. Jest to sposób na przyspieszenie późniejszego pieczenia ciasta. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność.
Podsumowując pomysł na jabłecznik z kaszy inaczej zwany sypanym jabłecznikiem nie wymaga dużego wysiłku. Pyszna szarlotka umili spotkania w gronie rodziny i znajomych. Jabłka krojone są lepszym pomysłem, dla osób lubiących owoce w cieście, są one bardziej wyczuwalne w trakcie spożycia. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w szarlotce z kaszy manny
Lista alergenów dla szarlotki z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki z kaszy manny
Szarlotka z kaszy manny to doskonałe ciasto, które można przygotować w wersji fit. Wystarczy zamienić pszenną mąkę na orkiszową. Natomiast cukier na ksylitol lub erytrytol. Ciasto w takiej wersji ma więcej błonnika i mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.