Przepis na szarlotka z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Do miski wsyp mąkę, 200 g cukru, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 100g masła, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp 40 g cukru.

Duś jabłka przez 15 minut, aż zmiękną.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Sypkie składniki podziel na 3 części i przekładaj warstwowo jabłkami. Zacznij od mąki z kaszą, na niej ułóż kawałki masła i kolejno jabłka. Górną warstwę stanowić ma ciasto z masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szarlotka z kaszy manny podana na drewnianej desce. Obok ciasta znajdują się surowe jabłka.
Szarlotka z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
14.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
567 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Szarlotka z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z kaszy manny

Szarlotka z kaszy manny to doskonała propozycja na ciasto z jabłkami. Wspaniale pasuje podane z kawą i herbatą. Można je wzbogacić dodatkiem lodów waniliowych lub o smaku słonego karmelu. Przepis na szarlotkę z kaszy manny jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby owe ciasto upiec. Do jego przygotowania potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, kasza manna, cukier, masło, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia.

Jak zrobić szarlotkę z kaszy manny? Wymieszaj suche składniki, które razem z masłem utworzą ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, dopraw cynamonem i wsyp cukier. Duś jabłka przez 15 minut aż zmiękną. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blaszki wysyp 1/3 część sypkich składników, na nich umieść kawałki masła, wyłóż 1/2 jabłek i zasyp sypkimi składnikami, na nich umieść masło, następnie jabłka i znów suche składniki oraz masło. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.

Jabłka to owoce, które przychodzą pierwsze na myśl myśląc o polskiej wsi jesienią. Piękne kwiaty zdobiące drzewa jabłoni wiosną, dają jesienią wspaniałe plony w postaci pachnących i soczystych jabłek. Doskonałym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie z nich przetworów lub właśnie ciasta. Możemy także przygotować gotowe jabłka do szarlotki. Wystarczy poddusić je z cukrem i przyprawami i zawekować w słoiku. Jest to sposób na przyspieszenie późniejszego pieczenia ciasta. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność.

Podsumowując pomysł na jabłecznik z kaszy inaczej zwany sypanym jabłecznikiem nie wymaga dużego wysiłku. Pyszna szarlotka umili spotkania w gronie rodziny i znajomych. Jabłka krojone są lepszym pomysłem, dla osób lubiących owoce w cieście, są one bardziej wyczuwalne w trakcie spożycia. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze szarlotki z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
231.76 kcal
567.82 kcal
Białko
3.04 g
7.45 g

Węglowodany w szarlotce z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
32.64 g
79.97 g
Węglowodany przyswajalne
30.94 g
75.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
4.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
10.30 g
25.23 g
Tłuszcze nasycone
7.03 g
17.22 g
Tłuszcze nienasycone
3.27 g
8.00 g
Cholesterol
26.22 mg
64.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotka z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
85.12 µg (mcg)
208.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
81.83 µg (mcg)
200.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Niacyna
1.13 mg
2.76 mg
Foliany
26.53 µg (mcg)
64.99 µg (mcg)
Beta karoten
33.50 µg (mcg)
82.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotka z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
3.76 mg
9.20 mg
Potas
172.76 mg
423.25 mg
Wapń
45.36 mg
111.13 mg
Fosfor
90.64 mg
222.07 mg
Magnez
11.52 mg
28.23 mg
Żelazo
0.92 mg
2.27 mg
Cynk
0.26 mg
0.63 mg
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Mangan
0.17 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kaszy manny 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z kaszy manny

Lista alergenów dla szarlotki z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania szarlotki z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kasza manna
200 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Jabłko
1400 g
7 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 8
3.89
Za 1400 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
22.10
Jak oceniasz przepis na szarlotka z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób