Ciasto czeskie

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czeskie podane na czarnym talerzyku.
Ciasto czeskie
Ciasto czeskie to przepyszny wypiek, który jest niezwykle elegancki. Ten nowoczesny miodownik z pyszną masą na bazie kaszy manny i z dodatkiem powideł jest wyborny.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
553 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Miód (75 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Kasza manna (70 g)
  • Masło (225 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, rondelek

Przepis na ciasto czeskie krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia i jedną łyżkę masła. Wlej miód i śmietanę. Całość dokładnie wyrób i odstaw na 30 minut.

W garnku podgrzej mleko. Gdy będzie się gotowało, dodaj do niego cukier puder i kaszę. Masę gotuj aż do zgęstnienia i odstaw do ostudzenia.

Pozostałą część masła utrzyj na puszystą masę i dodawaj do niej małymi porcjami ostudzoną masę grysikową. Ubijaj do połączenia składników.

Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą dokładnie rozwałkuj.

Piecz warstwy ciast osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe blaty przełóż pysznym kremem grysikowym.

Jak oceniasz przepis na ciasto czeskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta czeskiego

Ciasto czeskie to przepyszny wypiek, który jest niezwykle elegancki. Ten nowoczesny miodownik ze smaczną masą na bazie kaszy manny i z dodatkiem powideł jest wyborny. Będzie dobrym wyborem nie tylko na święta, ale również na rodzinne spotkania. Wspaniale sprawdza się zwłaszcza zimą.

Przepis na ciasto czeskie jest niezwykle prosty, dzięki czemu świetnie nadaje się również dla początkujących osób. Najważniejszym składnikiem jest miodowe ciasto, które sprawia, że całość smakuje znacznie lepiej. To właśnie te biszkoptowe blaty, o pięknym złocistym kolorze i wspaniałym smaku, sprawiają, że ciężko jest przejść obok tego ciasta obojętnie. Ten wypiek jest niezwykle popularny nie tylko w Polsce, ale we wszystkich słowiańskich krajach. Zwykle przygotowuje się go na ważne uroczystości, gdyż jest bardzo uniwersalne i dobrze się prezentuje. To ciasto o niezwykłej słodyczy. Jest tak pyszne, że skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czeskie, które będzie smaczne, łatwe, a przy okazji naprawdę niezbyt skomplikowane, to ten przepis będzie idealną opcją. Biszkopt, czyli jego bazę można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to upieczenie jednego dużego blatu i podzielenie go na kilka małych. Drugą opcją jest wypiek cienkich biszkoptów. Druga opcja jest nieco bardziej pracochłonna, jednak sprawdzi się dla osób, które są nieco mniej wprawione w przygotowywaniu słodkich wypieków. Do biszkoptu dodaje się dość sporo miodu. Warto zainwestować w prawdziwy miód, choć jego kupienie w supermarkecie czasami bywa problematyczne. Jeśli chce się mieć pewność, że słodzik ma jak najmniejszą zawartość sztucznych dodatków, warto poszukać tego, który już powoli się krystalizuje, to oznaka, że jest on naturalny. To najlepsze ciasto dla miłośników słodkiego smaku.

To doskonały pomysł na naprawdę dobre ciasto miodowe. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku wszystkie składniki można dostać bardzo łatwo w każdym większym sklepie. Idealnie sprawdza się z masą grysikową, jednak można również zastąpić ją budyniem.

Alergeny w cieście czeskim

Lista alergenów dla ciasta czeskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta czeskiego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na wysoką zawartość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
276.82
553.64
Białko (g)
5.81
11.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.13
74.25
Węglowodany przyswajalne (g)
36.98
73.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.18
24.37
Tłuszcze nasycone (g)
8.14
16.28
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
8.09
Cholesterol (mg)
73.57
147.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
129.32
258.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.33
254.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.52
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Niacyna (mg)
1.66
3.33
Foliany (µg (mcg))
43.05
86.10
Beta karoten (µg (mcg))
23.61
47.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
20.37
40.75
Potas (mg)
130.22
260.45
Wapń (mg)
73.55
147.11
Fosfor (mg)
107.45
214.90
Magnez (mg)
15.32
30.63
Żelazo (mg)
1.46
2.92
Cynk (mg)
0.57
1.14
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czeskiego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czeskiego

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Miód
75 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kasza manna
70 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 70 g
Masło
225 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 225 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
45.80