Przepis na kaszak ciasto z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kasze manną i masło.

Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwę herbatników.

Wylej na nie kaszę i ułóż na wierzchu kolejną warstwę ciastek.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło i wymieszaj.

Wylej polewę czekoladową na wierzch ciasta i ułóż maliny.

Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Kaszak ciasto z kaszy manny podane na białym talerzu.
Kaszak ciasto z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
46.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
701 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Kaszak ciasto z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszaku cieście z kaszy manny

Kaszak ciasto z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasto na bazie kaszy manny. Proste do zrobienia ciasto można podać z owocami lub czekoladą. Przepis na ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, masło, kasza manna, cukier, herbatniki, czekolada mleczna, maliny.

Jak zrobić ciasto kaszak z kaszy manny? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kasze manną i masło. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwę herbatników. Wylej na nie kaszę i ułóż na wierzchu kolejną warstwę ciastek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło i wymieszaj. Wylej polewę czekoladową na wierzch ciasta i ułóż maliny. Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Kasza manna to produkt pochodzący z pszenicy. Kasza inaczej zwana semoliną to produkt o szerokim zastosowaniu. Można ją przygotowywać na słodko lub dodawać do dań wytrawnych jako zagęszczacz sosów. Kasza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Kasza manna świetnie sprawdza się po treningowo. Maliny to owoce jagodowe zawierające bardzo dużą ilość błonnika. Błonnik pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Ma także bardzo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy, zwiększa masę treści pokarmowej i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom glukozy i cholesterolu w naszej krwi. Maliny zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dzięki temu świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałego ciasta. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni. Ciasto można podać z dodatkiem różnych owoców także z puszki. Kaszę manną można przygotować także w wersji czekoladowej, wystarczy dodać do niej kakao.

Wartości odżywcze kaszaka ciasta z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
254.95 kcal
701.10 kcal
Białko
6.08 g
16.71 g

Węglowodany w kaszaku cieście z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
34.80 g
95.70 g
Węglowodany przyswajalne
32.88 g
90.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.92 g
5.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
11.16 g
30.70 g
Tłuszcze nasycone
7.04 g
19.36 g
Tłuszcze nienasycone
4.12 g
11.34 g
Tłuszcze jednonasycone
3.44 g
9.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
21.89 mg
60.20 mg

Witaminy w przepisie na kaszak ciasto z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
66.18 µg (mcg)
182.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Witamina C
3.84 mg
10.57 mg
Witamina D
0.40 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.62 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
64.58 µg (mcg)
177.60 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.39 mg
Niacyna
1.08 mg
2.96 mg
Foliany
26.95 µg (mcg)
74.10 µg (mcg)
Beta karoten
15.78 µg (mcg)
43.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaszak ciasto z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
159.73 mg
439.25 mg
Potas
146.98 mg
404.20 mg
Wapń
85.65 mg
235.55 mg
Fosfor
138.95 mg
382.10 mg
Magnez
21.00 mg
57.75 mg
Żelazo
0.74 mg
2.03 mg
Cynk
0.58 mg
1.61 mg
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszaka ciasta z kaszy manny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszaku cieście z kaszy manny

Lista alergenów dla kaszaka ciasta z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania kaszaka ciasta z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
350 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 350 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na kaszak ciasto z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób