Kaszak ciasto z kaszy manny
- Kasza manna (350 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Herbatniki (300 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Maliny (400 g)
Przepis na kaszak ciasto z kaszy manny krok po kroku
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kasze manną i masło.
Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwę herbatników.
Wylej na nie kaszę i ułóż na wierzchu kolejną warstwę ciastek.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło i wymieszaj.
Wylej polewę czekoladową na wierzch ciasta i ułóż maliny.
Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.
- Serniczki na zimno
- Ciasto krówkowe
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Śmietanowiec
- Ciasto oreo
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto kinder bueno
- Semifreddo
- Puszysty sernik na zimno z wiaderka
- Sernik na zimno z truskawkami
- Chatka baby jagi
- Banoffee
- Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
- Sernik na zimno z wiaderka
- Sernik na zimno z galaretką
- Ciasto filadelfia
- Ciasto na zimno
- Szpajza
- Ciasta na zimno
Więcej informacji na temat kaszaka ciasta z kaszy manny
Kaszak ciasto z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasto na bazie kaszy manny. Proste do zrobienia ciasto można podać z owocami lub czekoladą. Przepis na ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, masło, kasza manna, cukier, herbatniki, czekolada mleczna, maliny.
Jak zrobić ciasto kaszak z kaszy manny? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kasze manną i masło. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwę herbatników. Wylej na nie kaszę i ułóż na wierzchu kolejną warstwę ciastek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło i wymieszaj. Wylej polewę czekoladową na wierzch ciasta i ułóż maliny. Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.
Kasza manna to produkt pochodzący z pszenicy. Kasza inaczej zwana semoliną to produkt o szerokim zastosowaniu. Można ją przygotowywać na słodko lub dodawać do dań wytrawnych jako zagęszczacz sosów. Kasza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Kasza manna świetnie sprawdza się po treningowo. Maliny to owoce jagodowe zawierające bardzo dużą ilość błonnika. Błonnik pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Ma także bardzo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy, zwiększa masę treści pokarmowej i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom glukozy i cholesterolu w naszej krwi. Maliny zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dzięki temu świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałego ciasta. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni. Ciasto można podać z dodatkiem różnych owoców także z puszki. Kaszę manną można przygotować także w wersji czekoladowej, wystarczy dodać do niej kakao.
Alergeny w kaszaku cieście z kaszy manny
Lista alergenów dla kaszaka ciasta z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Herbatniki
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze kaszaka ciasta z kaszy manny
Kaszak ciasto z kaszy manny to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasta nie powinny spożywać osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.