Pieczone jabłka z miodem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone jabłka z miodem podane na talerzyku posypane posiekanymi, prażonymi migdałami.
Pieczone jabłka z miodem
Pieczone jabłka z miodem to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który sprawdzi się na podwieczorek, ale również drugie śniadanie. Jest smaczny i prosty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
238 kcal
Kcal w porcji
278 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko (1000 g)
  • Miód (40 g)
  • Cynamon (10 g)
  • Rodzynki (20 g)
  • Suszona żurawina (20 g)
  • Migdały (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczone jabłka z miodem krok po kroku

Jabłka umyj, osusz, odkrój czubek, a z podstawy wydrąż gniazda nasienne.

Do środka każdego jabłka włóż żurawinę, rodzynki. Na bakalie nałóż po łyżeczce miodu i całość posyp cynamonem.

Migdały podpraż na suchej patelni i posiekaj drobno.

Na wypełnione jabłka nałóż odciętą wcześniej górę, umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Jabłka piecz około 20 -30 minut w 180 st. C, aż będą miękkie.

Posyp posypką z migdałów.

Jak oceniasz przepis na pieczone jabłka z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonych jabłek z miodem

Pieczone jabłka z miodem to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który sprawdzi się na podwieczorek, ale również drugie śniadanie. Jest smaczny i prosty.

Przepis na pieczone jabłka z miodem to sposób na deser, który nie tylko jest prosty, ale również zdrowy. Całość przygotujesz w piekarniku w kilka chwil. Czas pieczenia jest krótki, więc sprawdzą się, nawet gdy nie masz czasu. Te smaczne owoce są idealne nawet dla dzieci. Powstają z niego jabłka słodkie, pyszne i delikatne. To wszystko zasługa odpowiednich przypraw i długiej obróbki termicznej. Jabłka można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Jednak osoby o wrażliwym żołądku powinny raczej zadowolić się tylko miąższem, gdyż skórka może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Zawierają również flawonoidy, które chronią przed rakiem tego narządu. Duża ilość tego błonnika pozwala również na obniżanie poziomu cholesterolu. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, dlatego warto włączyć je do diety. Ten przepis umożliwia to w bardzo łatwy i smaczny sposób. Jabłka zapiekane w piekarniku smakują niesamowicie. Obróbka termiczna sprawia, że przyjemnie miękną i stają się nawet słodsze. Niewielki dodatek miodu świetnie się komponuje z miąższem. Można całość wzbogacić również o dodatek nasion słonecznika, orzechów włoskich lub wiórek kokosowych. Dzięki temu całość będzie jeszcze smaczniejsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone jabłka z miodem, by były pyszne, domowe i dobre dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Takie jabłka nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują, dlatego przypadną do gustu miłośnikom pięknych dań. Świetnie sprawdzą się w momencie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jednak chce się wybrać jakąś wartościową i bardziej zdrową opcję. To dobry wybór także dla najmłodszych. Jabłka tak przygotowane są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Na pewno przypadną Ci do gustu.

Alergeny w pieczonych jabłkach z miodem

Lista alergenów dla pieczonych jabłek z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze pieczonych jabłek z miodem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kcal)
85.85
238.65
Białko (g)
0.73
2.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany (g)
19.24
53.50
Węglowodany przyswajalne (g)
16.15
44.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.09
8.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz (g)
1.07
2.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
2.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina A (µg (mcg))
2.87
7.99
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.68
1.90
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Ryboflawina (mg)
0.05
0.15
Niacyna (mg)
0.19
0.54
Foliany (µg (mcg))
3.68
10.22
Beta karoten (µg (mcg))
24.04
66.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód (mg)
2.65
7.36
Potas (mg)
124.80
346.95
Wapń (mg)
20.14
56.00
Fosfor (mg)
19.89
55.30
Magnez (mg)
10.59
29.45
Żelazo (mg)
0.33
0.91
Cynk (mg)
0.12
0.34
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych jabłek z miodem 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych jabłek z miodem

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Cynamon
10 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Rodzynki
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Suszona żurawina
20 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Migdały
20 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 20 g
Koszt składników
45.30