Przepis na placuszki z kaszy manny krok po kroku
- Kasza manna 300 g
- Jajko 4 szt.
- Cukier 250 g
- Jabłko 240 g 2 małe sztuki
- Olej rzepakowy 200 ml
- Mleko 3,2% 500 ml 2 szklanki
W garnku zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę i odstaw do wystygnięcia.
Na tarce zetrzyj jabłko.
Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj.
Dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką wykładaj porcjami ciasto na placki i smaż na średnim ogniu.
Placuszki podawaj na dużym talerzu, możesz je udekorować jogurtem lub kremem czekoladowym.

(liczba kalorii)
Placuszki z kaszy manny - cechy przepisu
Więcej o placuszkach z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny to prosty przepis na pyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Puszyste placuszki świetnie komponują się z domowymi konfiturami, sosem czekoladowym lub dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Przepis na placuszki z kaszy manny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, jabłka, jajka, cynamon, olej rzepakowy.
Jak zrobić placuszki z kaszy manny? W garnku zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę i odstaw do wystygnięcia. Na tarce zetrzyj jabłko. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką wykładaj porcjami ciasto na placki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj na dużym talerzu, możesz je udekorować jogurtem lub kremem czekoladowym.
Kasza manna to produkowana z pszenicy kasza błyskawiczna, zwana również semoliną. Kasza manna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą pozom cukru we krwi. Kasza manna wykorzystywana jest jako baza dań słodkich i wytrawnych. Może być świetnym dodatkiem do kotletów i zapiekanek. Nadaje konsystencji mięsu i zagęszcza sosy. Kasza nie jest dobrym wyborem w żywieniu osób z problemami metabolicznymi. Jest łatwo strawna, więc świetnie sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Jabłka są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Zawierają także bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za produkcję kolagenu w naszym ciele. Pomaga także pokonać przeziębienie i wzmacnia naczynia krwionośne. Niedobory witaminy C mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Podsumowując pyszne placuszki z kaszy manny na śniadanie są dobre do zjedzenia od razu po usmażeniu. Można je także przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczu przed podaniem. Placuszki możesz posłodzić ksylitolem zamiast cukru. Ciekawym pomysłem jest także dodatek kakao.
Wartości odżywcze placuszków z kaszy manny
Energia i białka
(370g)
Węglowodany w placuszkach z kaszy manny
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy w przepisie na placuszki z kaszy manny
(370g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki z kaszy manny
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach z kaszy manny
Lista alergenów dla placuszków z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%