Przepis na placuszki z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser

W garnku zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę i odstaw do wystygnięcia.

Na tarce zetrzyj jabłko.

Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj.

Dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką wykładaj porcjami ciasto na placki i smaż na średnim ogniu.

Placuszki podawaj na dużym talerzu, możesz je udekorować jogurtem lub kremem czekoladowym.

Placuszki z kaszy manny podane na talerzu. Obok niego leżą świeże jabłka.
Placuszki z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
9.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
994 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Placuszki z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny to prosty przepis na pyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Puszyste placuszki świetnie komponują się z domowymi konfiturami, sosem czekoladowym lub dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Przepis na placuszki z kaszy manny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, jabłka, jajka, cynamon, olej rzepakowy.

Jak zrobić placuszki z kaszy manny? W garnku zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę i odstaw do wystygnięcia. Na tarce zetrzyj jabłko. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką wykładaj porcjami ciasto na placki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj na dużym talerzu, możesz je udekorować jogurtem lub kremem czekoladowym.

Kasza manna to produkowana z pszenicy kasza błyskawiczna, zwana również semoliną. Kasza manna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą pozom cukru we krwi. Kasza manna wykorzystywana jest jako baza dań słodkich i wytrawnych. Może być świetnym dodatkiem do kotletów i zapiekanek. Nadaje konsystencji mięsu i zagęszcza sosy. Kasza nie jest dobrym wyborem w żywieniu osób z problemami metabolicznymi. Jest łatwo strawna, więc świetnie sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Jabłka są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Zawierają także bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za produkcję kolagenu w naszym ciele. Pomaga także pokonać przeziębienie i wzmacnia naczynia krwionośne. Niedobory witaminy C mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Podsumowując pyszne placuszki z kaszy manny na śniadanie są dobre do zjedzenia od razu po usmażeniu. Można je także przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczu przed podaniem. Placuszki możesz posłodzić ksylitolem zamiast cukru. Ciekawym pomysłem jest także dodatek kakao.

Wartości odżywcze placuszków z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
268.65 kcal
994.00 kcal
Białko
4.84 g
17.92 g

Węglowodany w placuszkach z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
30.70 g
113.59 g
Węglowodany przyswajalne
29.68 g
109.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
3.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
14.11 g
52.20 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
8.08 g
Tłuszcze nienasycone
11.92 g
44.12 g
Cholesterol
51.37 mg
190.06 mg

Witaminy w przepisie na placuszki z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
30.36 µg (mcg)
112.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.58 µg (mcg)
2.14 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol
29.65 µg (mcg)
109.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.64 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.10 µg (mcg)
70.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.56 µg (mcg)
20.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
29.98 mg
110.94 mg
Potas
108.57 mg
401.72 mg
Wapń
47.14 mg
174.42 mg
Fosfor
80.27 mg
297.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.00 mg
51.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.73 mg
Cynk
0.48 mg
1.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z kaszy manny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z kaszy manny

Lista alergenów dla placuszków z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania placuszków z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
300 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jabłko
240 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.67
Za 240 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na placuszki z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób