Przepis na wilgotne ciasto z jabłkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki lub małą kostkę.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym w misce za pomocą miksera.

Dodawaj po jednym jajku, wciąż miksując.

Następie dodaj mąkę przesianą przez sito i proszek do pieczenia.

Wymieszaj ciasto z jabłkami i przelej na formę.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

wilgotne ciasto z jabłkami
Wilgotne ciasto z jabłkami
Koszt przygotowania dania
15.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Wilgotne ciasto z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wilgotnym cieście z jabłkami

Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ucierane ciasto oraz naszego głównego składnika, czyli jabłka. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Ja osobiście użyłam jabłek, które idealnie nadają się na mój przepis na wilgotne ciasto z jabłkami, mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę.

Masło utrzyj z cukrem i opcjonalnie z cukrem waniliowym, który doda aromatu, a całość zmiksuj za pomocą miksera do uzyskania delikatnej pianki.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku, stale miksując.

Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pokrojone jabłka i przelej do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Zamiast świeżych jabłek i przygotowania ich od podstaw, możesz zrobić ciasto z tartymi jabłkami w słoiku. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Ciasto będzie mokre i bardzo dobre w obu przypadkach. Warto korzystać z naszych polskich jabłek, są one pyszne i niezwykle zdrowe. Zawierają wiele witamin i błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit.

Skoro już wiesz jak zrobić wilgotne ciasto z jabłkami, spróbuj samodzielnie i przygotuj ciasto dla całej Twojej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Wartości odżywcze wilgotne ciasto z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
185.54 kcal
371.07 kcal
Białko
2.97 g
5.95 g

Węglowodany w wilgotnym cieście z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.84 g
43.69 g
Węglowodany przyswajalne
20.31 g
40.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
3.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.83 g
19.65 g
Tłuszcze nasycone
6.49 g
12.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
6.68 g
Cholesterol
57.82 mg
115.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wilgotne ciasto z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
89.85 µg (mcg)
179.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
0.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
86.55 µg (mcg)
173.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Niacyna
0.77 mg
1.54 mg
Foliany
22.11 µg (mcg)
44.21 µg (mcg)
Beta karoten
32.84 µg (mcg)
65.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wilgotne ciasto z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
16.15 mg
32.29 mg
Potas
93.12 mg
186.23 mg
Wapń
13.73 mg
27.46 mg
Fosfor
40.75 mg
81.50 mg
Magnez
8.36 mg
16.73 mg
Żelazo
0.84 mg
1.69 mg
Cynk
0.27 mg
0.54 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotne ciasto z jabłkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wilgotnym cieście z jabłkami

Lista alergenów dla wilgotne ciasto z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania wilgotne ciasto z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób