Jabłka w cieście

Opublikowano: 13.03.2021 r., 22:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłka w cieście naleśnikowym na talerzu, posypane cukrem pudrem. Na drugim planie znajduje się zastawa stołowa oraz zielone jabłko.
Jabłka w cieście
Wypróbuj przepisu na jabłka w cieście naleśnikowym. Są niezwykle proste w przygotowaniu i będą idealnym rozwiązaniem na słodką przekąskę dla najmłodszych.
Przygotowanie 40 min
376 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Jabłko (700 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na jabłka w cieście krok po kroku

Przygotuj cisto naleśnikowe: do miski wsyp mąkę, wybij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (możesz w tym celu użyć miksera).

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Z każdego plastra wykrój gniazdo nasienne.

Na paletki rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz w cieście naleśnikowym i usmaż z dwóch stron.

Gotowe jabłka w cieście naleśnikowym podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na jabłka w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat jabłek w cieście

Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to idealny wybór, aby zaspokoić Twoje kubki smakowe. Jabłka pieczone w piekarniku lub smażone na patelni to dobry wybór na śniadanie czy kolację. Jest dobrym pomysłem na szybki posiłek. Przepis na jabłka w cieście jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz dużo doświadczenia kulinarnego, a ich przyrządzenie zajmie Tobie około 40 minut. Aby zrobić jabłka pieczone przygotuj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon oraz olej rzepakowy.

Jabłka tarte w cieście naleśnikowym są doskonałym pomysłem na przekąskę osób na diecie laktoowowegetariańskiej. Jabłka są bogatym źródłem błonnika, poprawiają przez to pracę jelit i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego. Dodatkowo obecność tego składnika pokarmowego zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz chroni przed miażdżycą i zawałem serca. Jabłka zawierają również kwercetynę, która ma zbawienne działanie na prawidłową pracę wzroku. Pektyny, które występują w tym owocu, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, wiążą metale ciężkie i ułatwiają ich wydalenie z organizmu. Jabłka są źródłem witaminy C, dlatego warto po nie sięgać w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić naturalną odporność organizmu.

Użycie mleka podnosi zawartość białka w tej potrawie. Dodatkowo sprawia, że jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, selenu, witaminy A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Nie powinno być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz przez osoby, które mają na nie alergię pokarmową. Mleko stanowi bowiem jeden z najczęściej występujących alergenów wśród dzieci.

Podsumowując jabłka w cieście naleśnikowym będą dobrym wyborem na szybką przekąskę dla dzieci i dorosłych, świetne sprawdzą się również na diecie laktoowowegetariańskiej. Produkty do ich przygotowania nie są drogie, dlatego warto włączyć ten przepis do swojego jadłospisu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje oraz obniżenie odporności.

Alergeny w jabłkach w cieście

Lista alergenów dla Jabłek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jabłek w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
125.41
376.24
Białko (g)
3.62
10.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
20.20
60.61
Węglowodany przyswajalne (g)
18.82
56.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
4.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.34
10.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
3.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.18
6.53
Cholesterol (mg)
35.80
107.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.98
71.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
20.77
62.31
Potas (mg)
110.98
332.95
Wapń (mg)
31.27
93.82
Fosfor (mg)
55.85
167.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.42
31.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.77
Cynk (mg)
0.34
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek w cieście brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłek w cieście

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jabłko
700 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
22.50