Przepis na jabłka w cieście krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Przygotuj cisto naleśnikowe: do miski wsyp mąkę, wybij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (możesz w tym celu użyć miksera).

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Z każdego plastra wykrój gniazdo nasienne.

Na paletki rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz w cieście naleśnikowym i usmaż z dwóch stron.

Gotowe jabłka w cieście naleśnikowym podawaj posypane cukrem pudrem.

Jabłka w cieście naleśnikowym na talerzu, posypane cukrem pudrem. Na drugim planie znajduje się zastawa stołowa oraz zielone jabłko.
Jabłka w cieście
Koszt przygotowania dania
5.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
376 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Jabłka w cieście - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Jabłkach w cieście

Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to idealny wybór, aby zaspokoić Twoje kubki smakowe. Jabłka pieczone w piekarniku lub smażone na patelni to dobry wybór na śniadanie czy kolację. Jest dobrym pomysłem na szybki posiłek. Przepis na jabłka w cieście jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz dużo doświadczenia kulinarnego, a ich przyrządzenie zajmie Tobie około 40 minut. Aby zrobić jabłka pieczone przygotuj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon oraz olej rzepakowy.

Jabłka tarte w cieście naleśnikowym są doskonałym pomysłem na przekąskę osób na diecie laktoowowegetariańskiej. Jabłka są bogatym źródłem błonnika, poprawiają przez to pracę jelit i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego. Dodatkowo obecność tego składnika pokarmowego zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz chroni przed miażdżycą i zawałem serca. Jabłka zawierają również kwercetynę, która ma zbawienne działanie na prawidłową pracę wzroku. Pektyny, które występują w tym owocu, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, wiążą metale ciężkie i ułatwiają ich wydalenie z organizmu. Jabłka są źródłem witaminy C, dlatego warto po nie sięgać w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić naturalną odporność organizmu.

Użycie mleka podnosi zawartość białka w tej potrawie. Dodatkowo sprawia, że jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, selenu, witaminy A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Nie powinno być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz przez osoby, które mają na nie alergię pokarmową. Mleko stanowi bowiem jeden z najczęściej występujących alergenów wśród dzieci.

Podsumowując jabłka w cieście naleśnikowym będą dobrym wyborem na szybką przekąskę dla dzieci i dorosłych, świetne sprawdzą się również na diecie laktoowowegetariańskiej. Produkty do ich przygotowania nie są drogie, dlatego warto włączyć ten przepis do swojego jadłospisu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje oraz obniżenie odporności.

Wartości odżywcze Jabłek w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
3.62 g
10.86 g

Węglowodany w jabłkach w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
20.20 g
60.61 g
Węglowodany przyswajalne
18.82 g
56.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
4.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.34 g
10.01 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
3.49 g
Tłuszcze nienasycone
2.18 g
6.53 g
Cholesterol
35.80 mg
107.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jabłka w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.98 µg (mcg)
71.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jabłka w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
20.77 mg
62.31 mg
Potas
110.98 mg
332.95 mg
Wapń
31.27 mg
93.82 mg
Fosfor
55.85 mg
167.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.42 mg
31.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
2.77 mg
Cynk
0.34 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Jabłek w cieście brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Jabłkach w cieście

Lista alergenów dla Jabłek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Jabłek w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jabłko
700 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na jabłka w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób