Prażone jabłka

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prażone jabłka w miseczce
Prażone jabłka
Prażone jabłka to wspaniała opcja na przepyszny deser i dodatek do ciast. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników tych owoców.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 15 min
302 kcal
Kcal w porcji
506 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Jabłko (2500 g)
  • Miód (25 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na prażone jabłka krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę.

Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cynamon i dodaj miód.

Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na prażone jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat prażonych jabłek

Prażone jabłka to wspaniała opcja na przepyszny deser i dodatek do ciasta. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników tych owoców. Są tak smaczne, że można je wyjadać wprost z garnka.

Przepis na prażone jabłka to doskonały pomysł na pyszny deser. Te krojone jabłka wspaniale smakują z cynamonem. Można je zrobić równie w garnku, ale też na patelni. Można przygotować je zarówno krojone, jak i tarte. Wykorzystuje się do nich krojone jabłka, które tworzą pyszny mus, jednak nie są zbytnio starte. Do tego dania można wybrać jabłka nieco kwaśne, które pod wpływem obróbki staną się słodsze, ale nie będą mdlące. Dzięki kwaśnemu smakowi doskonale wpływają na smak dania, z którym są podawane. Jabłka w takiej formie można spokojnie przechowywać przez zimę w piwnicy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prażone jabłka, by były dobre i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie sprawdzają się do słoików. To najlepsze jabłka duszone. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia.

Alergeny w prażonych jabłkach

Lista alergenów dla prażonych jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na prażone jabłka

Wartości odżywcze prażonych jabłek

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, można też zmniejszyć ilość dodanego cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(506g)
Energia (kcal)
59.82
302.67
Białko (g)
0.29
1.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(506g)
Węglowodany (g)
14.41
72.93
Węglowodany przyswajalne (g)
11.93
60.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
12.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(506g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.76
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(506g)
Witamina A (µg (mcg))
2.99
15.15
Witamina B6 (mg)
0.05
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.92
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.09
0.47
Foliany (µg (mcg))
3.00
15.16
Beta karoten (µg (mcg))
24.92
126.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(506g)
Sód (mg)
2.04
10.30
Potas (mg)
100.18
506.91
Wapń (mg)
7.96
40.30
Fosfor (mg)
10.05
50.84
Magnez (mg)
5.08
25.70
Żelazo (mg)
0.15
0.75
Cynk (mg)
0.05
0.23
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny prażonych jabłek 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prażonych jabłek

Koszt składników
23.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 14
6.94
Za 2500 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
23.30