Przepis na ryż z jabłkiem z cynamonem krok po kroku
- Ryż biały 100 g
- Jabłko 300 g 2 małe sztuki
- Masło roślinne 25 g
- Jogurt naturalny 2% 250 g
- Miód 25 g
Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Do garnka włóż masło oraz pokrojone jabłka. Gotuj je na średnim ogniu bez przykrycia. Jabłka mieszaj od czasu do czasu.
Do jabłek dodaj miód i cynamon. Następnie składniki wymieszaj i zdejmij ganek z ognia.
Do miski włóż porcję ryżu, polej ją jogurtem i na wierzchu ułóż duszone jabłka. Całość możesz posypać cynamonem.
Ryż podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ryż z jabłkiem z cynamonem - cechy przepisu
Więcej o ryżu z jabłkiem z cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na smaczny deser lub danie obiadowe na słodko podawane dla dzieci na szybko. Jest to przepis, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Kto z nas nie jadł tej smacznej potrawy przebywając u dziadków? Ryż z jabłkami możemy przygotować w piekarniku jednak my postawimy na tradycyjne, gotowane danie. Przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do wykonania tej pysznej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: ryżu białego, jabłek, masła roślinnego, jogurtu naturalnego, miodu oraz cynamonu. Ryż z jabłkami możesz przygotować również ze śmietaną.
A więc jak zrobić ryż z jabłkami i cynamonem? Wystarczy, że ugotujesz ryż według instrukcji na opakowaniu i przygotujesz mus z jabłek. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle. Całość chwilę podgotuj. Następnie dodaj do jabłek miód i cynamon. Na koniec ryż ułóż w miseczce, polej go prażonymi jabłkami i polej jogurtem naturalnym. Całe danie możesz udekorować surowymi kawałkami jabłka oraz posypać je cynamonem.
Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.
Podsumowując ryż z jabłkami to prosty przepis na bardzo smaczny deser lub słodkie danie obiadowe dla dzieci. Jest to potrawa, którą przygotujesz na prawdę szybko, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to również danie, które dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Podawanie tej potrawy dzieciom sprawia, że bez problemu możemy przemycić owoce do ich diety. Ryż z jabłkami doskonale sprawdzi się na diecie wegetariańskiej.
Wartości odżywcze ryżu z jabłkiem z cynamonem
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w ryżu z jabłkiem z cynamonem
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na ryż z jabłkiem z cynamonem
(175g)
-
ryż,
jabłko,
masło,
jogurt naturalny,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ryżu z jabłkiem z cynamonem
Lista alergenów dla ryżu z jabłkiem z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%