Zupa gruzińska

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gruzińska podana w miseczce z pieczywem.
Zupa gruzińska
Zupa gruzińska to smaczna, a przy tym niezwykle aromatyczna i odżywcza potrawa. Zrobisz ją w kilka chwil, przy użyciu prostych składników, z pomocą tego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
547 kcal
Kcal w porcji
419 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mostek wołowy bez kości (500 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Migdały (60 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek, kozieradka nasiona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę gruzińską krok po kroku

Mięso oczyść z błonek i pokrój w niedużą kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj do nich mięso.

Całość zalej 2 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy.

Gdy zupa się zagotuje, dodaj pomidory z puszki.

Gotuj 1 godzinę do miękkości mięsa.

Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i surowy ryż. Gotuj kolejne 30 minut.

Gotową zupę podawaj z natką pietruszki i posiekanymi migdałami.

Jak oceniasz przepis na zupę gruzińską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy gruzińskiej

Zupa gruzińska to smaczna, a przy tym niezwykle aromatyczna i odżywcza potrawa. Zrobisz ją w kilka chwil, przy użyciu prostych składników, z pomocą tego przepisu. Inna jej nazwa to zupa charczo. Zupa na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół. Jest dobra jako kolacja, zwłaszcza w chłodne dni, gdyż jest pożywna i bardzo rozgrzewająca.

Przepis na gruzińską zupę to najlepsza opcja na obiad. Ta domowa zupa przepełniona mięsem i warzywami. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone. Jest to idealny pomysł na wspaniałą zupę, która może zastąpić danie obiadowe ze względu na dużą ilość mięsa i warzyw. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół.

Jeśli zastanawiasz, jak zrobić gruzińską zupę, by była smaczna, a przy okazji tradycyjna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Zupa jest naprawdę pożywna ze względu na dodatek mięsa. Najlepiej pasuje mięso z łopatki wieprzowej. Jest to mięso niezbyt tłuste, a jego kawałki są dosyć zbite, dzięki czemu nie rozpadają się w zupie. Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Warzywa świetnie komponują się z mięsem i ostrym czosnkiem. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.

Alergeny w zupie gruzińskiej

Lista alergenów dla zupy gruzińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

W przepisie na zupę gruzińską nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kozieradka nasiona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy gruzińskiej

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa ze względu na bardzo duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(419g)
Energia (kcal)
130.65
547.41
Białko (g)
6.36
26.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(419g)
Węglowodany (g)
9.90
41.49
Węglowodany przyswajalne (g)
8.25
34.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
6.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(419g)
Tłuszcz (g)
7.67
32.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
11.37
Tłuszcze nienasycone (g)
4.96
20.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
17.42
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
3.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.12
67.54
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(419g)
Witamina A (µg (mcg))
47.62
199.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
2.23
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
47.57
199.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.13
0.54
Niacyna (mg)
1.88
7.89
Foliany (µg (mcg))
21.47
89.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(419g)
Sód (mg)
82.73
346.64
Potas (mg)
262.15
1098.39
Wapń (mg)
25.21
105.65
Fosfor (mg)
75.96
318.28
Magnez (mg)
24.25
101.62
Żelazo (mg)
1.12
4.69
Cynk (mg)
1.19
4.99
Miedź (mg)
0.14
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gruzińskiej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gruzińskiej

Koszt składników
90.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mostek wołowy bez kości
500 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Migdały
60 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 60 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
90.30