Zupa gruzińska
- Mostek wołowy bez kości (500 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Cebula (100 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Ryż biały (100 g)
- Migdały (60 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na zupę gruzińską krok po kroku
Mięso oczyść z błonek i pokrój w niedużą kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj do nich mięso.
Całość zalej 2 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy.
Gdy zupa się zagotuje, dodaj pomidory z puszki.
Gotuj 1 godzinę do miękkości mięsa.
Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i surowy ryż. Gotuj kolejne 30 minut.
Gotową zupę podawaj z natką pietruszki i posiekanymi migdałami.
Więcej informacji na temat zupy gruzińskiej
Zupa gruzińska to smaczna, a przy tym niezwykle aromatyczna i odżywcza potrawa. Zrobisz ją w kilka chwil, przy użyciu prostych składników, z pomocą tego przepisu. Inna jej nazwa to zupa charczo. Zupa na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół. Jest dobra jako kolacja, zwłaszcza w chłodne dni, gdyż jest pożywna i bardzo rozgrzewająca.
Przepis na gruzińską zupę to najlepsza opcja na obiad. Ta domowa zupa przepełniona mięsem i warzywami. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone. Jest to idealny pomysł na wspaniałą zupę, która może zastąpić danie obiadowe ze względu na dużą ilość mięsa i warzyw. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół.
Jeśli zastanawiasz, jak zrobić gruzińską zupę, by była smaczna, a przy okazji tradycyjna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Zupa jest naprawdę pożywna ze względu na dodatek mięsa. Najlepiej pasuje mięso z łopatki wieprzowej. Jest to mięso niezbyt tłuste, a jego kawałki są dosyć zbite, dzięki czemu nie rozpadają się w zupie. Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Warzywa świetnie komponują się z mięsem i ostrym czosnkiem. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.
Alergeny w zupie gruzińskiej
Lista alergenów dla zupy gruzińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
W przepisie na zupę gruzińską nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kozieradka nasiona
Wartości odżywcze zupy gruzińskiej
Ta zupa ze względu na bardzo duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(419g)
Węglowodany
(419g)
Tłuszcze
(419g)
Witaminy
(419g)
Składniki mineralne
(419g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.