Galette des rois

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galette des rois podane na paterze.
Galette des rois
Galette des rois to świetna opcja na pyszne i niezbyt pracochłonne ciasto, które tradycyjnie podawane z okazji święta Trzech Króli, można przygotować też na co dzień.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
412 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 2 okrągłe blaty (400 g)
  • Migdały - mielone (150 g)
  • Masło (75 g)
  • Cukier puder (75 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 24 cm

Przepis na galette des rois krok po kroku

Jeden blat ciasta rozłóż na blaszce i nakłuj widelcem.

Masło roztop w rondelku i lekko ostudź.

W dużej misce wymieszaj mielone migdały, roztopione masło, cukier puder i jajka.

Masę wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto francuskie.

Całość przykryj drugim płatem ciasta francuskiego i sklej brzegi obu ciast.

Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na galette des rois
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat galette des rois

Galette des rois to świetna opcja na pyszne i niezbyt pracochłonne ciasto, które tradycyjnie podawane z okazji święta Trzech Króli, można przygotować też na co dzień.

Przepis na galette des rois to doskonała opcja na francuskie ciasto z dodatkiem smacznej masy. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, znajdziesz w każdym większym sklepie. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Ten, kto je znajdzie, do wieczora dumnie nosi na głowie emblemat władzy królewskiej – specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. Obecnie w ciastach często można spotkać postaci z kreskówek. Gdy pieczemy ją w domu, do środka możemy też schować jednego migdała. Nadzienie robi się bardzo szybko i przy gotowych płatach ciasta francuskiego możemy je przygotować w mniej niż godzinę. Nawet gdy wliczymy czas pieczenia. Jest to więc wypiek, który sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za długim siedzeniem w kuchni. Ten specjał jest także popularny w innych krajach, choć w każdym wygląda nieco inaczej. Dwie warstwy francuskiego ciasta skrywają przepyszny migdałowy krem. Krem można kupić w sklepie, jednak łatwiej przygotować je samodzielnie - nie jest dostępny w większości dyskontów. Najlepiej więc sięgnąć po domową opcję na bazie migdałów i masła.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galette des rois, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To tradycyjne ciasto na trzech króli. Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta. Jest pyszna, a przy tym szybka w przygotowaniu. Co ważne, by ją upiec nie trzeba nawet posiadać specjalnej formy, dzięki temu będzie idealnym wyborem dla osób, których kuchni nie jest w pełni wyposażona. Ciasto powstaje z niej delikatne, słodkie i bardzo kruche. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta.

Alergeny w galette des rois

Lista alergenów dla galette des rois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze galette des rois

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
496.83
412.37
Białko (g)
9.47
7.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
34.84
28.92
Węglowodany przyswajalne (g)
31.86
26.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
2.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
36.61
30.38
Tłuszcze nasycone (g)
12.40
10.29
Tłuszcze nienasycone (g)
24.21
20.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.00
15.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.21
4.32
Cholesterol (mg)
94.87
78.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
92.19
76.52
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.15
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
5.30
4.40
Retinol (µg (mcg))
90.78
75.34
Tiamina (mg)
0.24
0.20
Ryboflawina (mg)
0.42
0.35
Niacyna (mg)
2.68
2.22
Foliany (µg (mcg))
55.56
46.12
Beta karoten (µg (mcg))
16.58
13.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
141.33
117.30
Potas (mg)
185.13
153.66
Wapń (mg)
66.22
54.97
Fosfor (mg)
153.65
127.53
Magnez (mg)
58.40
48.47
Żelazo (mg)
2.21
1.83
Cynk (mg)
1.05
0.88
Miedź (mg)
0.25
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny galette des rois 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galette des rois

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
2 okrągłe blaty
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Migdały
150 g
mielone
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.25
Za 150 g
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
44.00