Oliwki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Tłuszcze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w oliwkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Oliwki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze oliwkom - tabela

Energia i białka

Oliwa z oliwek Oliwki zielone marynowane konserwowe Oliwki czarne
na 100 ml na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w oliwkach
Białko b/d 0.84 g 0.84 g
Fenyloalanina b/d 0.03 mg b/d

Węglowodany w oliwkach

Oliwa z oliwek Oliwki zielone marynowane konserwowe Oliwki czarne
na 100 ml na 100 g na 100 g
Węglowodany b/d 6.04 g 6.04 g
Węglowodany przyswajalne b/d 4.44 g 4.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d 1.60 g 1.60 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Oliwa z oliwek Oliwki zielone marynowane konserwowe Oliwki czarne
na 100 ml na 100 g na 100 g
Tłuszcz 100.00 g 10.90 g 10.90 g
Tłuszcze nasycone 16.50 g 2.62 g 2.62 g
Tłuszcze nienasycone 83.50 g 8.28 g 8.28 g
Tłuszcze jednonasycone 73.00 g 7.65 g 7.65 g
Tłuszcze wielonasycone 10.50 g 0.63 g 0.63 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na oliwki

Oliwa z oliwek Oliwki zielone marynowane konserwowe Oliwki czarne
na 100 ml na 100 g na 100 g
Witamina A b/d 17.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d 0.01 mg 0.01 mg
Witamina B12 b/d b/d b/d
Witamina C b/d 0.09 mg 0.90 mg
Witamina D b/d b/d b/d
Witamina E 14.40 mg 1.65 mg 1.65 mg
Retinol b/d b/d b/d
Tiamina b/d b/d b/d
Ryboflawina b/d b/d b/d
Niacyna b/d 0.04 mg 0.04 mg
Foliany b/d b/d b/d
Beta karoten b/d 198.00 µg (mcg) 198.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na oliwki

Oliwa z oliwek Oliwki zielone marynowane konserwowe Oliwki czarne
na 100 ml na 100 g na 100 g
Sód 2.00 mg 735.00 mg 735.00 mg
Potas 1.00 mg 8.00 mg 8.00 mg
Wapń 1.00 mg 88.00 mg 88.00 mg
Fosfor b/d 3.00 mg 3.00 mg
Magnez b/d 4.00 mg 4.00 mg
Żelazo 0.56 mg 6.28 mg 6.28 mg
Cynk b/d 0.22 mg 0.22 mg
Miedź b/d 0.25 mg 0.25 mg
Mangan b/d 0.02 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171413/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169094/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103680/nutrients

Alergie w oliwkach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z oliwkami

Przepisy z oliwkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto