Melomakarona

Opublikowano: 27.07.2023 r., 13:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Melomakarona podane na białym talerzu.
Melomakarona
Melomakarona to pyszne ciasteczka, które po upieczeniu namacza się w syropie cukrowym. Grecki deser przygotowywany jest najczęściej w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
99 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 40 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier drobny (100 g)
  • Oliwa z oliwek - pół szklanki (125 ml)
  • Sok pomarańczowy 100% - pół szklanki (125 ml)
  • Whisky (50 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Migdały (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, goździki całe, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, widelec

Przepis na melomakarona krok po kroku

Migdały posiekaj.

Do garnka wsyp cukier, dodaj szklankę wody, pół łyżeczki cynamonu oraz 3 goździki. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Następnie syrop cukrowy pozostaw do wystudzenia.

Do miski wlej oliwę, dodaj do niej whisky, sok pomarańczowy oraz cukier drobny. Składniki wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Następnie do produktów płynnych dodaj mąkę, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i skórkę startą z jednej pomarańczy.

Ciasto wyrabiaj, aż będzie miało dość zwartą konsystencję.

Z gotowego ciasta lep nieduże kuleczki, rozpłaszcz je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przygnieć widelcem.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

Ciasteczka wyciągnięte z piekarnika zanurz we wcześniej przygotowanym syropie na kilka sekund, odłóż na talerz i posyp posiekanymi migdałami.

Gotowe ciasteczka podawaj jako deser.

Jak oceniasz przepis na melomakarona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat melomakarona

Melomakarona to nic innego jak greckie ciasteczka świąteczne. To tradycyjny grecki deser przygotowywany w okresie świąt Bożego Narodzenia. Pyszne ciasteczka świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na melomakarona jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier drobny, oliwa z oliwek, sok pomarańczowy, whisky, cukier, migdały, cynamon, proszek do pieczenia, goździki oraz skórka z pomarańczy.

A jak zrobić melomakarona? Do garnka wsyp cukier, dodaj szklankę wody, pół łyżeczki cynamonu oraz 3 goździki. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie syrop cukrowy pozostaw do wystudzenia. Do miski wlej oliwę, dodaj do niej whisky, sok pomarańczowy oraz cukier drobny. Składniki wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do produktów płynnych dodaj mąkę, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i skórkę startą z jednej pomarańczy. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miało dość zwartą konsystencję. Z gotowego ciasta lep nieduże kuleczki, rozpłaszcz je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przygnieć widelcem. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ciasteczka wyciągnięte z piekarnika zanurz we wcześniej przygotowanym syropie na kilka sekund, odłóż na talerz i posyp posiekanymi migdałami.

Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: szkockie, irlandzkie, amerykańskie oraz japońskie wzorujące się na odmianie szkockiej.

Podsumowując melomakarona to pyszne, greckie ciasteczka przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Melomakarona warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w melomakarona

Lista alergenów dla melomakarona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

W przepisie na melomakarona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze melomakarona

na 100g gotowej potrawy

Melomakarona to pyszne ciasteczka namoczone w syropie. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie - szczególnie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
399.31
99.83
Białko (g)
7.84
1.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
57.20
14.30
Węglowodany przyswajalne (g)
56.33
14.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
15.26
3.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
0.76
Tłuszcze nienasycone (g)
12.21
3.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Tiamina (mg)
0.44
0.11
Ryboflawina (mg)
0.28
0.07
Niacyna (mg)
3.19
0.80
Foliany (µg (mcg))
69.49
17.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
2.11
0.53
Potas (mg)
125.73
31.43
Wapń (mg)
32.93
8.23
Fosfor (mg)
90.47
22.62
Magnez (mg)
35.18
8.79
Żelazo (mg)
2.80
0.70
Cynk (mg)
0.69
0.17
Miedź (mg)
0.16
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny melomakarona 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania melomakarona

Koszt składników
106.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Oliwa z oliwek
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 125 ml
Sok pomarańczowy 100%
125 ml
pół szklanki
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 125 ml
Whisky
50 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 50 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Migdały
75 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 75 g
Koszt składników
106.00