Żur z kiełbasą i jajkiem

Opublikowano: 23.09.2021 r., 0:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wielkanocny żurek z jajkiem i kiełbasą
Żur z jajkiem i kiełbasą
Żur z kiełbasą i jajkiem to przepyszna, tradycyjna zupa, która zachwyci wszystkich swoim wspaniałym, wyrazistym aromatem i smakiem. Co więcej, jest naprawdę łatwa, prosta i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 0 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (45 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Biała kiełbasa (500 g)
  • Kiełbasa polska (500 g)
  • Żur na zakwasie w butelce (1000 ml)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Chrzan (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na żur z kiełbasą i jajkiem krok po kroku

Do dużego garnka wlej ok 3 litrów wody, dodaj boczek i zagotuj.

Dodaj umyte i pokrojone warzywa, dopraw i gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny.

Dodaj białą kiełbasę i gotuj ok. 20 minut, następnie dodaj drugą kiełbasę i gotuj kolejne 10-15 minut.

Wlej żurek z butelki, wymieszaj i gotuj całość ok. 10 minut.

Zdejmij z ognia, zabiel zahartowaną śmietaną i dopraw tartym chrzanem.

Jak oceniasz przepis na żur z kiełbasą i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat żuru z kiełbasą i jajkiem

Żur z kiełbasą i jajkiem to przepyszna, tradycyjna zupa, która zachwyci wszystkich swoim wspaniałym, wyrazistym aromatem i smakiem. Co więcej, jest naprawdę łatwa, prosta i szybka w przygotowaniu. Mimo, że najczęściej przygotowywana jest na Święta Wielkiej Nocy, świetnie sprawdzi się również bez okazji. Koniecznie poznaj nasz najlepszy przepis na żur z kiełbasą i jajkiem, który będzie niezwykle smaczny i pyszny i zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować żur z kiełbasą i jajkiem koniecznie poznaj nasz przepis. Dzięki niemu, tradycyjny, wielkanocny, domowy żur zagości na Twoim stole i z pewnością nikt nie zdoła przejść obok niego obojętnie. Żur z jajkiem i kiełbasą to bardzo pożywne i sycące danie, sprawdzi się więc również jako posiłek obiadowy. Do przygotowania żurku z pewnością bedziesz potrzebować zakwasu. Możesz go przygotować samodzielnie, pamiętaj jednak, że musi on odstać ok. 3-5 dni. Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem jest wybranie gotowego zakwasu, na przykład żytniego, dzięki czemu zaoszczędzisz czas na jego samodzielne przygotowanie, a zupa będzie naprawdę przepyszna. To bardzo duże ułatwienie zwłaszcza w okresie świątecznym, który bardzo często wiąże się z wieloma przygotowaniami. Kolejne niezbędne składniki to włoszczyzna, czyli marchew, seler i pietruszka, kiełbasa, jajka, śmietana, przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek). Śmiało możesz dodać też czosnek lub chrzan zwłaszcza jeśli preferujesz ostrzejsze, bardziej wyraziste smaki. Jak ugotować żur z jajkiem i kiełbasą?

Kiełbasę i warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, dopraw, dodaj zakwas, na koniec zabiel zahartowaną świetaną i podawaj z ugotowanym jajkiem. Dodatkowo, możesz dodać ziemniaki. To wszystko! Proste, prawda? mimo, że jest to zupa świąteczna, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby ugotować ją również bez większej okazji okazji - świetnie sprawdzi się jako pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Koniecznie poznaj nasz przepis na żur z jajkiem i kiełbasą i ciesz się jego smakiem.

Alergeny w żurze z kiełbasą i jajkiem

Lista alergenów dla żuru z kiełbasą i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żur na zakwasie w butelce
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze żuru z kiełbasą i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Żur z kiełbasą i jajkiem jest dość ciężkostrawną zupą, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym może powodować nasilenie dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
184.80
0.00
Białko (g)
8.28
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
5.84
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
14.19
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.20
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
568.19
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru z kiełbasą i jajkiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru z kiełbasą i jajkiem

Koszt składników
86.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
45 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Biała kiełbasa
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Kiełbasa polska
500 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 500 g
Żur na zakwasie w butelce
1000 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Chrzan
20 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Koszt składników
86.40