Zupa z młodej kapusty

Opublikowano: 17.05.2021 r., 19:08 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak z młodej kapusty z marchewką i natką pietruszki.
Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty to przepyszna wiosenna, lekka zupa idealna na każdą okazję. Świetnie smakuje z ziemniakami, marchewką i dużą ilością drobno posiekanego koperku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
263 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała 3/4 główki (1500 g)
  • Ziemniaki młode 5 sztuk (400 g)
  • Marchewka 3 sztuki (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa domowa (150 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z młodej kapusty krok po kroku

Kapustę umyj i pokrój w mniejsze cząstki.

Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na dnie garnka na rozgrzanej oliwie.

Kiełbasę pokrój w paski i podsmaż z cebulą.

Dodaj pozostałe warzywa.

Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.

Dopraw, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.

Podawaj z posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat zupy z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty, inaczej określana jako kapuśniak z młodej kapusty, to przepyszna, niezwykle pożywna i sycąca zupa, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, również dla dzieci. To tradycyjna wiosenna zupa, bardzo lekka i niskokaloryczna, zwłaszcza jeśli zostanie przygotowana w wersji bez mięsa. Przepis na zupę z młodej kapusty z koperkiem powinien znać każdy, ponieważ to jedna z najprostszych w przygotowaniu, najsmaczniejszych i bardzo zdrowych zup. Kapusta to jedno z najlepszych źródeł witaminy C oraz K, które są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu i wspierają wiele jego funkcji. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Do jej przygotowania niezbędna będzie oczywiście świeża, młoda kapusta, marchewka, ziemniaki, cebula, a także bulion warzywny lub warzywno-mięsny. Bardzo często zupa z młodej kapusty z ziemniakami przygotowywana jest z dodatkiem kiełbasy lub boczku, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. Możesz jednak pominąć ten dodatek, jeśli stosujesz dietę wegetariańską, wegańską, lub poprostu ograniczasz mięso, czy nie masz na nie danego dnia ochoty. Bez mięsa, kapuśniak z młodej kapusty również smakuje wyśmienicie.

Ugotowanie zupy z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem jest prostsze niż mogłoby się to wydawać. Najlepiej zacząć od podsmażenia drobno posiekanej cebulki na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, następnie dodać mięso, jeśli zdecydujesz się na wersję tradycyjną oraz drobno pokrojone warzywa (w plastry lub kostkę) - ziemniaki, marchew i podzielone na mniejsze części liście kapusty. Całość wystarczy zalać bulionem, doprawić i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Jako przyprawy świetnie sprawdzają się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk oraz duże ilości drobno posiekanego koperku, który idealnie komponuje się smakowo z młodą kapustą. Kapuśniak możesz zaprawić mąką lub śmietaną, jednak pamiętaj, że zwiększy to kaloryczność posiłku, a zupa i tak będzie świetnie smakować bez jakiegokolwiek zaprawiania.

Alergeny w zupie z młodej kapusty

Lista alergenów dla zupy z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Osoby z chorobami tarczycy powinny unikać nadmiernych ilości warzyw kapustnych, ponieważ może to zaburzać funkcjonowanie tego narządu. Na dietach redukcyjnych wskazane może być ograniczenie dodatku mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
37.67
263.72
Białko (g)
1.30
9.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
5.26
36.79
Węglowodany przyswajalne (g)
3.90
27.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
9.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
1.52
10.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
4.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
6.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
4.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.77
Cholesterol (mg)
2.40
16.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
39.88
279.17
Witamina B6 (mg)
0.10
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.19
Witamina C (mg)
17.81
124.70
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.19
Witamina E (mg)
0.14
0.99
Retinol (µg (mcg))
0.31
2.20
Tiamina (mg)
0.05
0.35
Ryboflawina (mg)
0.04
0.25
Niacyna (mg)
0.41
2.88
Foliany (µg (mcg))
19.79
138.53
Beta karoten (µg (mcg))
386.55
2705.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
163.61
1145.30
Potas (mg)
144.01
1008.04
Wapń (mg)
21.04
147.28
Fosfor (mg)
26.15
183.08
Magnez (mg)
8.82
61.73
Żelazo (mg)
0.34
2.39
Cynk (mg)
0.18
1.25
Miedź (mg)
0.03
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z młodej kapusty 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z młodej kapusty

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
3/4 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
85.50