Przepis na zupę z młodej kapusty krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koper
To będzie niezbędne
garnek

Kapustę umyj i pokrój w mniejsze cząstki.

Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na dnie garnka na rozgrzanej oliwie.

Kiełbasę pokrój w paski i podsmaż z cebulą.

Dodaj pozostałe warzywa.

Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.

Dopraw, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.

Podawaj z posiekanym koperkiem.

Często zadawane pytania

Kapuśniak z młodej kapusty z marchewką i natką pietruszki.
Zupa z młodej kapusty
Koszt przygotowania dania
40.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Zupa z młodej kapusty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty, inaczej określana jako kapuśniak z młodej kapusty, to przepyszna, niezwykle pożywna i sycąca zupa, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, również dla dzieci. To tradycyjna wiosenna zupa, bardzo lekka i niskokaloryczna, zwłaszcza jeśli zostanie przygotowana w wersji bez mięsa. Przepis na zupę z młodej kapusty z koperkiem powinien znać każdy, ponieważ to jedna z najprostszych w przygotowaniu, najsmaczniejszych i bardzo zdrowych zup. Kapusta to jedno z najlepszych źródeł witaminy C oraz K, które są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu i wspierają wiele jego funkcji. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Do jej przygotowania niezbędna będzie oczywiście świeża, młoda kapusta, marchewka, ziemniaki, cebula, a także bulion warzywny lub warzywno-mięsny. Bardzo często zupa z młodej kapusty z ziemniakami przygotowywana jest z dodatkiem kiełbasy lub boczku, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. Możesz jednak pominąć ten dodatek, jeśli stosujesz dietę wegetariańską, wegańską, lub poprostu ograniczasz mięso, czy nie masz na nie danego dnia ochoty. Bez mięsa, kapuśniak z młodej kapusty również smakuje wyśmienicie.

Ugotowanie zupy z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem jest prostsze niż mogłoby się to wydawać. Najlepiej zacząć od podsmażenia drobno posiekanej cebulki na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, następnie dodać mięso, jeśli zdecydujesz się na wersję tradycyjną oraz drobno pokrojone warzywa (w plastry lub kostkę) - ziemniaki, marchew i podzielone na mniejsze części liście kapusty. Całość wystarczy zalać bulionem, doprawić i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Jako przyprawy świetnie sprawdzają się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk oraz duże ilości drobno posiekanego koperku, który idealnie komponuje się smakowo z młodą kapustą. Kapuśniak możesz zaprawić mąką lub śmietaną, jednak pamiętaj, że zwiększy to kaloryczność posiłku, a zupa i tak będzie świetnie smakować bez jakiegokolwiek zaprawiania.

Wartości odżywcze zupy z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
Białko
1.30 g
9.13 g

Węglowodany w zupie z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
5.26 g
36.79 g
Węglowodany przyswajalne
3.90 g
27.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
9.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
1.52 g
10.61 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
4.05 g
Tłuszcze nienasycone
0.94 g
6.56 g
Tłuszcze jednonasycone
0.68 g
4.79 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
1.77 g
Cholesterol
2.40 mg
16.81 mg

Witaminy w przepisie na zupę z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
39.88 µg (mcg)
279.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.67 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
17.81 mg
124.70 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.99 mg
Retinol
0.31 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.25 mg
Niacyna
0.41 mg
2.88 mg
Foliany
19.79 µg (mcg)
138.53 µg (mcg)
Beta karoten
386.55 µg (mcg)
2705.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
163.61 mg
1145.30 mg
Potas
144.01 mg
1008.04 mg
Wapń
21.04 mg
147.28 mg
Fosfor
26.15 mg
183.08 mg
Magnez
8.82 mg
61.73 mg
Żelazo
0.34 mg
2.39 mg
Cynk
0.18 mg
1.25 mg
Miedź
0.03 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z młodej kapusty 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z młodej kapusty

Lista alergenów dla zupy z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z młodej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
3/4 główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
150 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
85.50
Jak oceniasz przepis na zupę z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób