Zupa wiosenna
- Marchewka - 2 średnie sztyki (300 g)
- Ziemniaki młode - 5 średnich sztuk (500 g)
- Fasolka szparagowa (150 g)
- Kalafior (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na zupę wiosenną krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew umyj, obierz i pokroju w talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę.
Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.
Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru.
Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut.
Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy.
Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić).
Gotową zupę podawaj na ciepło.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy wiosennej
Zupa wiosenna z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna i łatwa zupa jarzynowa stanowi świetny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw, dodatkowo stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Przepis na zupę wiosenną jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, cebula, olej rzepkowy, bulion jarzynowy, śmietanka 30%, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych. W sezonie część z warzyw kupimy na lokalnym straganie. W okresie zimowym do przygotowania zupy warto wykorzystać warzywa mrożone.
Jak zrobić zupę wiosenną? W garnku na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej marchew i ziemniaki. Składniki przesmaż chwilę. Do garnka z warzywami dodaj bulion jarzynowy i zagotuj. Zupę gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania.Fasolkę w tym czasie ujmij i przytnij jej końce, kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie dodaj składniki do wywaru. Zupę dopraw przyprawami wedle uznania i gotuj przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj pod koniec gotowania do zupy. Zupę odstaw z ognia i dodaj do niej śmietanę (warto najpierw ją zaprawić). Gotową zupę podawaj na ciepło.
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym.
Podsumowując dobra zupa warzywna świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Prosty przepis nie wymaga dużego doświadczenia. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo przygotowanie zupy jarzynowej sprawia, że bez problemu do diety możemy włączyć większą ilość warzyw.
Alergeny w zupie wiosennej
Lista alergenów dla zupy wiosennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy wiosennej
Zupa wiosenna to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.