Zupa szpinakowa krem
- Szpinak - jeśli używasz mrożonego to rozmroź go (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Por (50 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
Przepis na zupę szpinakową krem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Odkrój zielone liście pora, pozostaw jedynie białą i jasnozieloną część. Następnie przekroju wzdłuż na dwie części, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na półplasterki.
W garnku rozgrzej masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę.
Następnie do garnka dodaj pokrojonego pora oraz odrobinę soli i smaż przez 3-4 minuty.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do garnka, wymieszaj i smaż przez minutę.
Po tym czasie do garnka dodaj gorący bulion i zagotuj na dużej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika na małą, przykryj garnek i zawartość gotuj przez 15 minut (do miękkości warzyw).
Czosnek obierz i przekrój na pół.
Liście szpinaku umyj lub rozmroź.
Do zupy dodaj czosnek oraz liście szpinaku, całość wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze niecałą minutę.
Następnie zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem, dodaj do niego śmietankę i wymieszaj.
Zupę podawaj na ciepło np. z dodatkiem grzanek.
Więcej informacji na temat zupy szpinakowej kremu
Zupa szpinakowa krem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa szpinakowa z czosnkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na zupę krem szpinakową jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże liście szpinaku (lub mrożone), cebula, por, ziemniaki, bulion jarzynowy, czosnek, masło, olej rzepakowy, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.
A jak zrobić zupę szpinakową krem? W garnku rozgrzej masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę. Następnie do garnka dodaj pokrojonego pora oraz odrobinę soli i smaż przez 3-4 minuty. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do garnka, wymieszaj i smaż przez minutę. Po tym czasie do garnka dodaj gorący bulion i zagotuj na dużej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika na małą, przykryj garnek i zawartość gotuj przez 15 minut. Do zupy dodaj czosnek oraz liście szpinaku, całość wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze niecałą minutę. Następnie zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem, dodaj do niego śmietankę i wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło np. z dodatkiem grzanek.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Obecność kwasu foliowego w liściach szpinaku sprawia, że warzywo warto włączyć w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko - kwas ten spożywany w odpowiedniej ilości zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując pyszna zupa ze szpinaku stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę warto podać z dodatkiem grzanek lub z groszkiem ptysiowym. Zupa szpinakowa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie szpinakowej kremie
Lista alergenów dla zupy szpinakowej kremu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy szpinakowej kremu
Zupa szpinakowa krem to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę dla całej rodziny. Szpinak stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.