Zupa pistou
- Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (350 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Por - 1 średnia sztuka (200 g)
- Seler korzeniowy - pół małej sztuki (200 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Fasola konserwowa (250 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (250 g)
- Pomidory koktajlowe (500 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Bazylia świeża (40 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na zupa pistou krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
Obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę.
Cukinie pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, dodaj warzywa korzeniowe i pokrojonego w talarki pora i smaż chwilę.
Wlej 2 litry wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i dodaj do zupy wraz z fasolą z puszki i fasolką szparagową, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
W malakserze umieść czosnek, bazylie, oliwę i ser, rozdrobnij.
Zdejmij zupę z ognia i dodaj przygotowany sos pistou.
Podawaj zupę w miskach lub głębokich talerzach.
Więcej informacji na temat zupa pistou
Zupa pistou to pyszna jarzynowa Francuska zupa. Pochodzi z Prowansji i jest bardzo aromatyczna i lekka. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy pistou potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, pomidory, cebula, marchew, seler, por, cukinia, fasola biała z puszki, fasolka szparagowa, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek, parmezan, masło klarowane, sól i pieprz.
Jak zrobić zupę pistou? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, dodaj warzywa korzeniowe i pokrojonego w talarki pora i smaż chwilę. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i dodaj do zupy wraz z fasolą z puszki i fasolką szparagową, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. W malakserze umieść czosnek, bazylie, oliwę i ser, rozdrobnij. Zdejmij zupę z ognia i dodaj przygotowany sos pistou, wymieszaj. Podawaj zupę w miskach lub głębokich talerzach.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując lekka bazyliowo warzywna zupa to doskonała propozycja na odczarowanie tradycyjnej jarzynowej. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ma ona piękny zielony kolor, który zawdzięcza bazylii. Zupy nie należy podgrzewać, aby nie straciła koloru.
Alergeny w zupa pistou
Lista alergenów dla zupa pistou przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zupa pistou
Zupa pistou to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa jest także doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Dodatek oliwy z oliwek dodaje jej także zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.