Zupa pistou

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z zupą pistou.
Zupa pistou
Zupa pistou to tradycyjna francuska zupa z regionu Prowansji. Lekka warzywna zupa z bazyliowym twistem świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
479 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (350 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Por - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Seler korzeniowy - pół małej sztuki (200 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Fasola konserwowa (250 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (250 g)
  • Pomidory koktajlowe (500 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Bazylia świeża (40 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa pistou krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

Obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę.

Cukinie pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, dodaj warzywa korzeniowe i pokrojonego w talarki pora i smaż chwilę.

Wlej 2 litry wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i dodaj do zupy wraz z fasolą z puszki i fasolką szparagową, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.

W malakserze umieść czosnek, bazylie, oliwę i ser, rozdrobnij.

Zdejmij zupę z ognia i dodaj przygotowany sos pistou.

Podawaj zupę w miskach lub głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na zupa pistou
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupa pistou

Zupa pistou to pyszna jarzynowa Francuska zupa. Pochodzi z Prowansji i jest bardzo aromatyczna i lekka. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy pistou potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, pomidory, cebula, marchew, seler, por, cukinia, fasola biała z puszki, fasolka szparagowa, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek, parmezan, masło klarowane, sól i pieprz.

Jak zrobić zupę pistou? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, dodaj warzywa korzeniowe i pokrojonego w talarki pora i smaż chwilę. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i dodaj do zupy wraz z fasolą z puszki i fasolką szparagową, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. W malakserze umieść czosnek, bazylie, oliwę i ser, rozdrobnij. Zdejmij zupę z ognia i dodaj przygotowany sos pistou, wymieszaj. Podawaj zupę w miskach lub głębokich talerzach.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując lekka bazyliowo warzywna zupa to doskonała propozycja na odczarowanie tradycyjnej jarzynowej. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ma ona piękny zielony kolor, który zawdzięcza bazylii. Zupy nie należy podgrzewać, aby nie straciła koloru.

Alergeny w zupa pistou

Lista alergenów dla zupa pistou przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zupa pistou

na 100g gotowej potrawy

Zupa pistou to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa jest także doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Dodatek oliwy z oliwek dodaje jej także zdrowych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
87.10
479.07
Białko (g)
2.37
13.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
8.92
49.03
Węglowodany przyswajalne (g)
6.90
37.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
11.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
5.00
27.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
12.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.81
15.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
12.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
2.52
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane, oliwa z oliwek, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.61
41.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
117.68
647.23
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.11
Witamina C (mg)
11.35
62.44
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
3.24
Retinol (µg (mcg))
21.13
116.23
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Ryboflawina (mg)
0.05
0.27
Niacyna (mg)
0.62
3.39
Foliany (µg (mcg))
18.24
100.32
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
994.34
5468.89
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
85.76
471.65
Potas (mg)
269.41
1481.77
Wapń (mg)
48.58
267.16
Fosfor (mg)
61.46
338.03
Magnez (mg)
20.80
114.41
Żelazo (mg)
0.83
4.57
Cynk (mg)
0.34
1.85
Miedź (mg)
0.09
0.47
Mangan (mg)
0.17
0.94
Brak danych dla: marchewka, por, masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupa pistou 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupa pistou

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
200 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Fasola konserwowa
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Fasolka szparagowa mrożona
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Bazylia świeża
40 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
84.00