Zupa krem z ogórków kiszonych

Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa z kiszonych ogórków
Zupa krem z ogórków kiszonych
Zupa krem z ogórków kiszonych świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli lubisz tradycyjną zupę ogórkową, to koniecznie sprawdź nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
182 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek kiszony (500 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Por (200 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Koperek (20 g)
  • Śmietana 18% (40 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska

Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych krok po kroku

Ogórki kiszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.

Pora umyj i pokrój w talarki.

Marchew, pietruszkę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj pora, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę.

Do garnka dodaj bulion, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 płaską łyżeczkę kurkumy. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 30-35 minut (do miękkości warzyw).

Po tym czasie do zupy dodaj ogórki kiszone i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę zblenduj przy pomocy blendera na krem. Całość wymieszaj i gotuj chwilę na małej mocy palnika.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Zupę przelej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z ogórków kiszonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy kremu z ogórków kiszonych

Zupa krem z ogórków kiszonych to doskonała propozycja na obiad dla dużych i małych. Zupę możesz podać ze śmietaną lub z grzankami. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się również jako pierwsze danie obiadowe podczas wielu uroczystości rodzinnych. Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkt: ogórki kiszone, ziemniaki, por, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, bulion warzywny, koper, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz kurkuma.

A jak zrobić zupę krem z ogórków kiszonych? Ogórki kiszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojone warzywa: pora, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj bulion, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 płaską łyżeczkę kurkumy. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 30-35 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie do zupy dodaj ogórki kiszone i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zblenduj przy pomocy blendera na krem. Całość wymieszaj i gotuj chwilę na małej mocy palnika. Zupę przelej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Ogórki kiszone posiadają wiele właściwości odżywczych. Są produktem niskokalorycznym i świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Ogórki kiszone możemy podać jako dodatek do obiadu lub wykorzystać do przygotowania pysznych surówek oraz sałatek. Ogórki kiszone to dobre źródło witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Dodatkowo spożywanie ogórków kiszonych wspomaga układ odpornościowy oraz może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Podsumowując wiesz już jak ugotować pyszną zupę krem z ogórków kiszonych. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto zrobić ją na obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępna są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie kremie z ogórków kiszonych

Lista alergenów dla zupy kremu z ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy kremu z ogórków kiszonych

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z ogórków kiszonych to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zupę możesz przygotować praktycznie przez cały rok.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
36.55
182.76
Białko (g)
0.75
3.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.68
28.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.71
23.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
4.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.37
6.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
5.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
3.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.57
Cholesterol (mg)
0.77
3.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
58.11
290.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.53
27.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.82
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.58
7.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.14
55.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
540.53
2702.66
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
350.20
1751.01
Potas (mg)
121.73
608.63
Wapń (mg)
14.03
70.16
Fosfor (mg)
20.69
103.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.47
42.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
2.16
Cynk (mg)
0.12
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kremu z ogórków kiszonych 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kremu z ogórków kiszonych

Koszt składników
78.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek kiszony
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Śmietana 18%
40 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
78.20