Zupa krem z ogórków kiszonych
- Ogórek kiszony (500 g)
- Ziemniaki średnie (400 g)
- Por (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Pietruszka (100 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Koperek (20 g)
- Śmietana 18% (40 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych krok po kroku
Ogórki kiszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
Pora umyj i pokrój w talarki.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj pora, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę.
Do garnka dodaj bulion, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 płaską łyżeczkę kurkumy. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 30-35 minut (do miękkości warzyw).
Po tym czasie do zupy dodaj ogórki kiszone i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę zblenduj przy pomocy blendera na krem. Całość wymieszaj i gotuj chwilę na małej mocy palnika.
Koper umyj, osusz i posiekaj.
Zupę przelej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat zupy kremu z ogórków kiszonych
Zupa krem z ogórków kiszonych to doskonała propozycja na obiad dla dużych i małych. Zupę możesz podać ze śmietaną lub z grzankami. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się również jako pierwsze danie obiadowe podczas wielu uroczystości rodzinnych. Przepis na zupę krem z ogórków kiszonych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkt: ogórki kiszone, ziemniaki, por, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, bulion warzywny, koper, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz kurkuma.
A jak zrobić zupę krem z ogórków kiszonych? Ogórki kiszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojone warzywa: pora, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj bulion, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 płaską łyżeczkę kurkumy. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 30-35 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie do zupy dodaj ogórki kiszone i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zblenduj przy pomocy blendera na krem. Całość wymieszaj i gotuj chwilę na małej mocy palnika. Zupę przelej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Ogórki kiszone posiadają wiele właściwości odżywczych. Są produktem niskokalorycznym i świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Ogórki kiszone możemy podać jako dodatek do obiadu lub wykorzystać do przygotowania pysznych surówek oraz sałatek. Ogórki kiszone to dobre źródło witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Dodatkowo spożywanie ogórków kiszonych wspomaga układ odpornościowy oraz może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Podsumowując wiesz już jak ugotować pyszną zupę krem z ogórków kiszonych. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto zrobić ją na obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępna są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie kremie z ogórków kiszonych
Lista alergenów dla zupy kremu z ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy kremu z ogórków kiszonych
Zupa krem z ogórków kiszonych to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zupę możesz przygotować praktycznie przez cały rok.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.