Chłodnik ogórkowy

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik ogórkowy podany w drewnianej miseczce.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą przepyszną zupę.
Przygotowanie 25 min
229 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek 6 średnich sztuk (300 g)
  • Koperek (50 g)
  • Kefir (500 g)
  • Jajko ugotowane na twardo (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na chłodnik ogórkowy krok po kroku

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do garnka włóż ogórki oraz czosnek. Następnie składniki dopraw solą i pieprzem.

Koperek posiekaj i dodaj do garnka.

Następnie do ogórków dodaj kefir i składniki dokładnie wymieszaj.

Garnek z chłodnikiem przykryj i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanym jajkiem pokrojonym na pół.

Jak oceniasz przepis na chłodnik ogórkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat chłodnika ogórkowego

Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Jest to doskonała potrawa na upalne dni, ponieważ schłodzona świetnie orzeźwia. Chłodnik z zielonych ogórków jest modyfikacją tradycyjnego chłodnika z buraczków. Danie to możesz podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków posypanych świeżym koperkiem. Przepis na chłodnik z ogórków jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Chłodnik możesz podać również ze śmietaną. Do wykonania tej pysznej zupy niezbędne będą Tobie nastepujące produkty spożywcze: ogórki, koperek, kefir, ugotowane jajka, sól oraz pieprz.

A więc jak zrobić chłodnik ogórkowy? Wystarczy, że obrane ogórki zetrzesz na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśniesz przez praskę a koper posiekasz. Następnie wszystkie to produkty włóż do garnka, zalej je kefirem i wymieszaj. Zupę odstaw do lodówki, aby się schłodziła a smaki dobrze się przegryzły. Gotową zupę podawaj z ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem.

Ogórek jest warzywem, który bogaty jest w wiele składników mineralnych i witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Jest to warzywo, które składa się w większości z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie. Ogórek zawiera również potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Jajko natomiast jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest łatwo przyswajalne oraz pełnowartościowe. Dodatkowo jajka są źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na narząd wzroku.

Podsumowując prosty przepis na chłodnik z ogórków doskonale sprawdzi się jako smaczne danie obiadowe. Zupa ta stanowi doskonały sposób na ochłodzenie się w gorące letnie dni. Dodatkowo jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ten pyszny chłodnik do swojej diety. Jest to potrawa, która świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej oraz niskokalorycznej.

Alergeny w chłodniku ogórkowym

Lista alergenów dla chłodnika ogórkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chłodnika ogórkowego

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ogórek jest warzywem, który bogaty jest w wiele składników mineralnych i witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Jest to warzywo, które składa się w większości z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie. Ogórek zawiera również potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
50.98
229.41
Białko (g)
4.27
19.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
3.89
17.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.63
16.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.14
9.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
4.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
5.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
3.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.57
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.94
283.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
130.74
588.33
Witamina B6 (mg)
0.08
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.29
Witamina C (mg)
5.11
23.01
Witamina D (µg (mcg))
0.82
3.68
Witamina E (mg)
0.19
0.85
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
110.25
496.11
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Ryboflawina (mg)
0.17
0.75
Niacyna (mg)
0.19
0.87
Foliany (µg (mcg))
23.50
105.76
Beta karoten (µg (mcg))
16.55
74.48
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
46.38
208.73
Potas (mg)
183.02
823.61
Wapń (mg)
88.12
396.53
Fosfor (mg)
94.26
424.15
Magnez (mg)
14.41
64.86
Żelazo (mg)
0.71
3.20
Cynk (mg)
0.54
2.43
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika ogórkowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika ogórkowego

Koszt składników
15.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
300 g
6 średnich sztuk
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Jajko
3 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
15.40