Zupa z zielonego ogórka

Opublikowano: 24.07.2023 r., 12:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z zielonego ogórka podana w białej miseczce.
Zupa z zielonego ogórka
Zupa z zielonego ogórka to doskonała propozycja na orzeźwiającą zupę. Chłodnik ogórkowy warto podać na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
238 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek - 2 duże sztuki (400 g)
  • Czosnek - 1 mały ząbek (5 g)
  • Koperek (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 duże opakowanie (400 g)
  • Jajko - ugotowane na twardo (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na zupę z zielonego ogórka krok po kroku

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki przełóż do garnka.

Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie składniki posól odrobiną soli i pozostaw na około 5 minut.

Ogórki dopraw do smaku pieprzem.

Następnie dodaj posiekany koperek oraz jogurt naturalny. Składniki dokładnie wymieszaj.

Chłodnik wstaw do lodówki na godzinę.

Przed podaniem chłodnik przelej do miseczek, a na wierzch ułóż ćwiartki jajka ugotowanego na twardo.

Chłodnik możesz podać również z ugotowanymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na zupę z zielonego ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z zielonego ogórka

Zupa z zielonego ogórka to doskonała propozycja na obiad na zimno. Chłodnik z ogórków warto podać szczególnie latem, ponieważ jest on bardzo orzeźwiający. Prosty przepis na zupę z zielonego ogórka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki, czosnek, koper, jogurt naturalny, jajka, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę z zielonego ogórka? Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki przełóż do garnka. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie składniki posól odrobiną soli i pozostaw na około 5 minut. Ogórki dopraw do smaku pieprzem. Następnie dodaj posiekany koperek oraz jogurt naturalny. Składniki dokładnie wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem chłodnik przelej do miseczek a na wierzch ułóż ćwiartki jajka ugotowanego na twardo. Chłodnik możesz podać również z ugotowanymi ziemniakami.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. W jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi. Ogórki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność warzywa sprawia, że bez obawy można włączyć je na diecie redukcyjnej. Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C - dlatego ogórków nie powinno łączyć się z innymi produktami obfitującymi w witaminę C.

Podsumowując szybka w przygotowaniu zupa z zielonego ogórka to najlepsza propozycja na danie obiadowe, które świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Chłodnik z zielonego ogórka jest bardzo orzeźwiający. Do przygotowania zupy wykorzystano produkty o niskiej gęstości energetycznej, dlatego warto włączyć ją na diecie redukcyjnej. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie z zielonego ogórka

Lista alergenów dla zupy z zielonego ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy z zielonego ogórka

na 100g gotowej potrawy

Zupa z zielonego ogórka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Chłodnik ogórkowy świetnie sprawdzi się jako obiad w upalne dni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
53.08
238.88
Białko (g)
3.93
17.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.82
21.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
20.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.12
9.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
3.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.96
215.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C (mg)
4.05
18.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
73.58
331.12
Wapń (mg)
95.35
429.07
Żelazo (mg)
0.54
2.43
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z zielonego ogórka 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z zielonego ogórka

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Czosnek
5 g
1 mały ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koperek
30 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1 duże opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Jajko
2 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
20.90