Przepis na razsolnik krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele i liść laurowy.

Mięso gotuj przez 30 minut.

Warzywa, oprócz ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa, gotuj 20 minut.

Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka razem z surową kaszą. Gotuj 15 minut.

Całość dopraw solą, pieprzem, koncentratem i pęczkiem posiekanego koperku.

Zupę możesz podawać z jogurtem lub śmietaną.

Razsolnik podany w eleganckiej misce.
razsolnik
Koszt przygotowania dania
22.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Razsolnik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o razsolniku

Razsolnik to nic innego jak pyszna zupa ogórkowa z dużym dodatkiem mięs. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zachwyca wspaniałym smakiem. To rosyjski przysmak, który tradycyjnie robi się na gotowanych nerkach cielęcych.

Przepis na razsolnik to po prostu pyszna zupa. Jej głównym składnikiem są oczywiście ogórki, które doskonale łączą się z ziemniakami. Ta tradycyjna zupa z ogórków kiszonych to najlepsza opcja nawet dla dzieci. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić razsolnik, by wyszła zupa smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepsza zupa z ogórków kiszonych. Ta zupa w odsłonie z przepisu sprawdzi się na obiad i kolację. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi.

Wartości odżywcze razsolnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
119.51 kcal
427.86 kcal
Białko
7.10 g
25.43 g

Węglowodany w razsolniku

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
8.19 g
29.32 g
Węglowodany przyswajalne
6.17 g
22.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
7.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
6.52 g
23.32 g
Tłuszcze nasycone
2.92 g
10.45 g
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
12.87 g
Tłuszcze jednonasycone
2.85 g
10.19 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
2.69 g

Witaminy w przepisie na razsolnik

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A
69.40 µg (mcg)
248.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.64 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina C
5.70 mg
20.39 mg
Witamina D
0.59 µg (mcg)
2.13 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.79 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.70 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
1.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.46 mg
Niacyna
1.82 mg
6.52 mg
Foliany
14.86 µg (mcg)
53.20 µg (mcg)
Beta karoten
557.17 µg (mcg)
1994.67 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na razsolnik

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
416.62 mg
1491.48 mg
Potas
228.33 mg
817.42 mg
Wapń
21.59 mg
77.31 mg
Fosfor
97.19 mg
347.92 mg
Magnez
18.20 mg
65.15 mg
Żelazo
0.97 mg
3.48 mg
Cynk
1.18 mg
4.23 mg
Miedź
0.10 mg
0.37 mg
Mangan
0.16 mg
0.58 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny razsolnika 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w razsolniku

Lista alergenów dla razsolnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania razsolnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
450 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Kasza jęczmienna pęczak
80 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na razsolnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób