Zupa ogórkowa na żeberkach

Opublikowano: 06.04.2021 r., 3:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ogórkowa na żeberkach znajduje się w biało-żółtym talerzu udekorowanym koperkiem. Obok leżą ogórki, ściereczka, czosnek, łyżka, solniczka i pieprzniczka.
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach zazwyczaj podawana jest z ziemniakami. Zazwyczaj nie robi się jej na żeberkach wędzonych. Sprawdź przepis na zupę ogórkową na żeberkach!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 145 min
477 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe (600 g)
  • Ogórek kiszony 9 sztuk (450 g)
  • Ziemniaki późne 6 średnich ziemniaków (450 g)
  • Marchewka 2 marchewki (90 g)
  • Pietruszka 2 pietruszki (160 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (60 g)
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, tarka, miseczka

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach krok po kroku

Żeberka opłucz, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Następnie zalej 2,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałe szumowiny.

Zmniejsz moc kuchenki i dodaj 1 łyżeczkę soli, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarenek pieprzu. Gotuj pod przykryciem 80 min.

Warzywa (oprócz cebuli) opłucz i obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Plaster selera pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Mięso wyjmij z garnka. Oddziel od kości i włóż do miseczki.

Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, seler oraz obraną i opłukaną cebulę (całą). Gotuj 30 min.

Po tym czasie wyjmij cebulę, dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 15 min.

Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka. Gotuj do momentu, aż ogórki będą miękkie (ok. 20 min).

Wyłącz kuchenkę. Dodaj mięso i śmietanę do zupy. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach to idealny pomysł na obiad na kilka dni, ponieważ to danie smakuje lepiej na drugi, a nawet na trzeci dzień. Ta pożywna zupa jest lubiana przez wszystkich. Chętnie powinny ją zjeść również największe niejadki.

Jak ugotować zupę ogórkową? Ta zupa jest prosta do przygotowania, ale jej zrobienie zajmuje trochę czasu. Żeberka wieprzowe należy długo gotować, aby były odpowiednio miękkie i odchodziły od kości. Składniki zupy dodawane są w odpowiedniej kolejności i wymagają swojego czasu gotowania. Istotne jest to, aby dopiero na sam koniec (tuż przed dodaniem śmietany) dodać starte kiszone ogórki.

To danie zazwyczaj przygotowuje się na żeberkach surowych, ale jeżeli zdecydujesz się na zrobienie zupy ogórkowej na żeberkach wędzonych, to zupa będzie miała wyrazistszy smak. Możesz też przygotować zupę ogórkową z ryżem, ale wtedy warto zdecydować się na mięso drobiowe. Taka zupa będzie gotowa zdecydowanie szybciej od tej na żeberkach wieprzowych, gdyż czas gotowania mięsa drobiowego jest dużo krótszy. Ten rodzaj mięsa również sprawi, że zupa ogórkowa będzie łagodniejsza w smaku.

W czasie przygotowania tej zupy zwróć uwagę na kilka rzeczy. Zazwyczaj nie trzeba obierać ogórków kiszonych przed starciem ich na tarce, ale jeśli mają wyjątkowo grubą i twardą skórkę, to warto to zrobić. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które czekają na swoją kolej, należy zalać zimną wodą, żeby nie sczerniały. Gdyby zupa nie była odpowiednio kwaśna, możesz do niej dodać wodę po kiszonych ogórkach. Pamiętaj, aby ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli lubisz świeży koperek, możesz go drobno posiekać i dodać na sam koniec. Tę zupę można jeść ze świeżym pieczywem lub domowymi grzankami.

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach z ziemniakami jest prosty, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że przygotowanie tej zupy jest czasochłonne. Jeśli chcesz zrobić ją na obiad lub na wizytę znajomych, warto wziąć to pod uwagę. Możesz proporcjonalnie zwiększyć liczbę składników, aby od razu przygotować jej więcej i móc delektować się nią przez kilka dni.

Alergeny w zupie ogórkowej na żeberkach

Lista alergenów dla zupy ogórkowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy ogórkowej na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
97.52
477.85
Białko (g)
6.63
32.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
7.24
35.49
Węglowodany przyswajalne (g)
5.86
28.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
6.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
4.67
22.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
15.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
7.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
5.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.82
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.10
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.19
123.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
46.78
229.21
Witamina B6 (mg)
0.26
1.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.51
Witamina C (mg)
6.87
33.68
Witamina D (µg (mcg))
0.21
1.02
Witamina E (mg)
0.19
0.94
Retinol (µg (mcg))
7.18
35.20
Tiamina (mg)
0.15
0.72
Ryboflawina (mg)
0.10
0.50
Niacyna (mg)
1.28
6.28
Foliany (µg (mcg))
11.22
54.99
Beta karoten (µg (mcg))
388.81
1905.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
298.33
1461.80
Potas (mg)
261.16
1279.70
Wapń (mg)
21.45
105.08
Fosfor (mg)
89.32
437.65
Magnez (mg)
16.72
81.92
Żelazo (mg)
0.62
3.02
Cynk (mg)
0.99
4.86
Miedź (mg)
0.09
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej na żeberkach 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej na żeberkach

Koszt składników
45.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
600 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Ogórek kiszony
450 g
9 sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Ziemniaki późne
450 g
6 średnich ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Marchewka
90 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
160 g
2 pietruszki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietana 18%
110 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 110 g
Koszt składników
45.20