Przepis na zupę ogórkową z przecieru krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso przełóż do garnka, zalej wodą — około 2 litry i podgrzewaj. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 20 -30 minut.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa.

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozgrzej na patelni, dodaj przecier ogórkowy lub starte ogórki. Podgrzewaj 10 minut i dodaj ogórki do zupy.

Gotuj do momentu, aż ogórki zmiękną, a następnie dodaj śmietankę.

Zupę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.

zupa ogórkowa z przecieru
Zupa ogórkowa z przecieru
Koszt przygotowania dania
15.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Zupa ogórkowa z przecieru - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ogórkowej z przecieru

Domowa zupa ogórkowa z przecieru to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę ogórkową z przecieru. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna powstanie z kiszonych ogórków, warzyw, a wywar powstanie ze skrzydełek kurczaka. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.

Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować odrobinę masła.

Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, dodatkowo wymiatają one z naszego organizmu wolne rodniki, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kiszonki do których zaliczamy ogórki kiszone wpływają także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Zatem jak zrobić zupę ogórkową z przecieru lub z ogórków kiszonych?

W pierwszej kolejności przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe i zalej całość wodą – około 2 litry. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj do ich miękkości. Jeśli wolisz, śmiało możesz zetrzeć warzywa na tarce podobnie jak ogórki.

W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i podsmaż je na rozgrzanym maśle przez krótką chwilę.

Następnie dodaj ogórki do zupy, pamiętaj, aby zrobić to, dopiero gdy reszta warzyw będzie miękka po dodaniu ogórków i wody z nich reszta warzyw nie ugotuje się już do końca.

Tak przygotowaną zupę podgrzewaj przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę.

Po niecałej godzinie nasza zupa jest dobra do spożycia.

Nasze pyszne danie gotowe, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze zupy ogórkowej z przecieru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
101.87 kcal
203.73 kcal
Białko
4.84 g
9.67 g

Węglowodany w zupie ogórkowej z przecieru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.97 g
7.95 g
Węglowodany przyswajalne
2.95 g
5.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.43 g
14.86 g
Tłuszcze nasycone
5.06 g
10.13 g
Tłuszcze nienasycone
2.37 g
4.74 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
3.32 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.41 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: masło, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
29.72 mg
59.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę ogórkową z przecieru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
102.67 µg (mcg)
205.34 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.54 mg
5.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
12.74 µg (mcg)
25.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.53 mg
3.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
9.60 µg (mcg)
19.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
899.49 µg (mcg)
1798.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę ogórkową z przecieru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
514.39 mg
1028.78 mg
Potas
122.12 mg
244.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.18 mg
28.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
50.26 mg
100.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.34 mg
20.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
1.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej z przecieru 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ogórkowej z przecieru

Lista alergenów dla zupy ogórkowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę ogórkową z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zupy ogórkowej z przecieru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
300 g
4 sztuki
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób