Przepis na zupę ze świeżych ogórków krok po kroku
- Ogórek 180 g 4 większe ogórki gruntowe
- Por 45 g 0,25 średniej wielkości pora
- Marchewka 45 g 1 marchew
- Pietruszka 80 g 1 mała pietruszka
- Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
- Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
- Ziemniaki średnie 300 g 4 średnie ziemniaki
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 6 g 1 łyżka
- Śmietana 18% 25 g 1 łyżka
- Koperek 8 g 1 łyżka
- Bulion warzywny 1500 ml
Pora przekrój na ćwiartki i pokrój na plasterki.
W garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju.
Do garnka dodaj pora i smaż prze około 5 minut na małym ogniu.
Jeśli używasz młodych warzyw umyj je dokładnie, jeśli przechowywanych, obierz.
Zetrzyj na tarce wszystko. Marchew, selera i pietruszkę dodaj do garnka. Ogórki odłóż.
Warzywa podsmaż przez 1-2 minuty i zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, liść laurowy i jedno ziele angielskie.
Do zupy dodaj obrane i pokrojone w równą kostkę ziemniaki. Gotuj około 10-15 minut w zależności od odmiany ziemniaków. Powinny być delikatnie twarde.
Dodaj ogórki, zagotuj zupę i gotuj przez 5 minut.
Na patelnie rozgrzej 1,5 łyżki oleju, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż.
Cały czas, intensywnie mieszając dolej 5 chochelek zupy.
Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
Zasmażkę ze śmietaną dodaj do zupy. Zagotuj.
Do zupy dodaj koperek.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Lemoniada ogórkowa
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa z przecieru
-
Razsolnik
-
Zupa ogórkowa

(liczba kalorii)
Zupa ze świeżych ogórków - cechy przepisu
Więcej o zupie ze świeżych ogórków
Zupa ze świeżych ogórków to szybsza wersja klasycznej zupy z ogórków kiszonych. Pełna sezonowych warzyw, aromatu świeżego koperku z odrobiną kwaśnej śmietany. Zupa jest oryginalna w smaku, dużo delikatniejsza w smaku niż ogórkowa z ogórków kiszonych. Wykonasz ją z ogórków gruntowych, z włoszczyzną oraz z ziemniakami. Dodatek świeżego koperku dodaj sporo smaku i orzeźwienia, jest obowiązkowym dodatkiem do zupy.
Przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu ponieważ nie ma konieczności gotowania osobno ziemniaków. Wszystko przygotujesz w jednym garnku. Starte warzywa krócej się gotują i zachowują więcej wartości odżywczych. Zupa z zielonych ogórków to źródło wielu wartościowych składników. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawierają witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiadają cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Ogórki są źródłem kukurbitacyny, ma ona działanie antynowotworowe, hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają występujące flawonoidy. Zawarty w ogórkach błonnik, magnez i potas regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo ich niski indeks glikemiczny pozwala aby regularnie spożywały je osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ogórki wykazują właściwości regulujące pracę układu pokarmowego, zapobiegają zgadze, pomagają w oczyszczaniu się jelit ze złogów oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym. Ogórki mają właściwości zasadotwórcze, dlatego wspomagają odkwaszanie organizmu. Marchew swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Pozostałe warzywa dostarczają podobnych substancji odżywczych jak marchew.
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka jest mało popularną odmianą tradycyjnej zupy, którą warto wypróbować.
Wartości odżywcze zupy ze świeżych ogórków
Energia i białka
(385g)
Węglowodany w zupie ze świeżych ogórków
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy w przepisie na zupę ze świeżych ogórków
(385g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę ze świeżych ogórków
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie ze świeżych ogórków
Lista alergenów dla zupy ze świeżych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%