Zupa ze świeżych ogórków

Opublikowano: 25.04.2021 r., 15:32 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ogórkowa w misce
Zupa ze świeżych ogórków
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszą zupę ze świeżych ogórków. Lekka, pełna warzyw i aromatu świeżego koperku. Świetna i szybsza alternatywa dla tradycyjnej zupy z kiszonych ogórków.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
145 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek - 4 większe ogórki gruntowe (180 g)
  • Por - 0,25 średniej wielkości pora (45 g)
  • Marchewka - 1 marchew (45 g)
  • Pietruszka - 1 mała pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
  • Ziemniaki średnie - 4 średnie ziemniaki (300 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 1 łyżka (6 g)
  • Śmietana 18% - 1 łyżka (25 g)
  • Koperek - 1 łyżka (8 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, duży garnek, tarka, rózga

Przepis na zupę ze świeżych ogórków krok po kroku

Pora przekrój na ćwiartki i pokrój na plasterki.

W garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju.

Do garnka dodaj pora i smaż przez około 5 minut na małym ogniu.

Jeśli używasz młodych warzyw umyj je dokładnie, jeśli przechowywanych, obierz.

Zetrzyj na tarce wszystko. Marchew, selera i pietruszkę dodaj do garnka. Ogórki odłóż.

Warzywa podsmaż przez 1-2 minuty i zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, liść laurowy i jedno ziele angielskie.

Do zupy dodaj obrane i pokrojone w równą kostkę ziemniaki. Gotuj około 10-15 minut w zależności od odmiany ziemniaków. Powinny być delikatnie twarde.

Dodaj ogórki, zagotuj zupę i gotuj przez 5 minut.

Na patelnie rozgrzej 1,5 łyżki oleju, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż.

Cały czas, intensywnie mieszając dolej 5 chochelek zupy.

Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.

Zasmażkę ze śmietaną dodaj do zupy. Zagotuj.

Do zupy dodaj koperek.

Jak oceniasz przepis na zupę ze świeżych ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat zupy ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków to szybsza wersja klasycznej zupy z ogórków kiszonych. Pełna sezonowych warzyw, aromatu świeżego koperku z odrobiną kwaśnej śmietany. Zupa jest oryginalna w smaku, dużo delikatniejsza w smaku niż ogórkowa z ogórków kiszonych. Wykonasz ją z ogórków gruntowych, z włoszczyzną oraz z ziemniakami. Dodatek świeżego koperku dodaj sporo smaku i orzeźwienia, jest obowiązkowym dodatkiem do zupy.

Przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu ponieważ nie ma konieczności gotowania osobno ziemniaków. Wszystko przygotujesz w jednym garnku. Starte warzywa krócej się gotują i zachowują więcej wartości odżywczych. Zupa z zielonych ogórków to źródło wielu wartościowych składników. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawierają witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiadają cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Ogórki są źródłem kukurbitacyny, ma ona działanie antynowotworowe, hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają występujące flawonoidy. Zawarty w ogórkach błonnik, magnez i potas regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo ich niski indeks glikemiczny pozwala aby regularnie spożywały je osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ogórki wykazują właściwości regulujące pracę układu pokarmowego, zapobiegają zgadze, pomagają w oczyszczaniu się jelit ze złogów oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym. Ogórki mają właściwości zasadotwórcze, dlatego wspomagają odkwaszanie organizmu. Marchew swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Pozostałe warzywa dostarczają podobnych substancji odżywczych jak marchew.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka jest mało popularną odmianą tradycyjnej zupy, którą warto wypróbować.

Alergeny w zupie ze świeżych ogórków

Lista alergenów dla zupy ze świeżych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy ze świeżych ogórków

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa zupa, pełna wartości odżywczych. Jest to smaczna propozycja nie tylko w lecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
37.70
145.14
Białko (g)
0.68
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
4.80
18.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.14
15.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
1.89
7.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
6.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
4.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.76
Cholesterol (mg)
0.65
2.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
29.06
111.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.53
17.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.32
5.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.42
28.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
260.55
1003.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
200.54
772.09
Potas (mg)
115.61
445.10
Wapń (mg)
10.93
42.08
Fosfor (mg)
20.23
77.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.69
29.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
1.11
Cynk (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ze świeżych ogórków 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ze świeżych ogórków

Koszt składników
80.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
4 większe ogórki gruntowe
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Por
45 g
0,25 średniej wielkości pora
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 45 g
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
80 g
1 mała pietruszka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Ziemniaki średnie
300 g
4 średnie ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
6 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koperek
8 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koszt składników
80.20