Okroszka

Opublikowano: 25.10.2022 r., 15:05 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Okroszka
Okroszka
Nie wiesz co to jest okroszka? Ten chłodnik z ogórków pochodzi z rosyjskiej kuchni i jest idealny na lato. Zobacz, jak zrobić okroszkę – to bardzo prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
165 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Ogórek (300 g)
  • Rzodkiewka (300 g)
  • Ziemniaki młode (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kwas chlebowy (1000 ml)
  • Kefir (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na okroszkę krok po kroku

Ugotuj mięso z piersi kurczaka (około 30 minut).

Ugotuj jajka na twardo. Obierz.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je po ugotowaniu.

Pokrój w drobną kostkę obrane ogórki, rzodkiewkę, ziemniaki, jajka, mięso.

Wymieszaj z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Do składników dodaj kwas chlebowy, kefir oraz sól i pieprz.

Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na okroszkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat okroszki

Nie wiesz co to jest okroszka? Ten chłodnik z ogórków pochodzi z rosyjskiej kuchni i jest idealny na lato. Zobacz, jak zrobić okroszkę – to bardzo prosty przepis. Okroszka to smaczny, zdrowy i domowy sposób na orzeźwiającą potrawę. Jest najlepszy latem, gdy jest upał – znakomicie ochłodzi. Przepis na okroszkę daje pyszny chłodnik, który podany jest z mięsem z kurczaka. Składniki rosyjskiej zupy ogórkowej są bardzo wartościowe. Ten smaczny chłodnik sprawdzi się świetnie na rodzinny, domowy obiad lub kolację.

Okroszka to tradycyjna, rosyjska zupa ogórkowa w formie chłodnika. Przepis na okroszkę podawany jest na zimno. Wszystkie składniki chłodnika z ogórków są bardzo drobno pokrojone (w małą kosteczkę). Znajdziesz w niej ogórki świeże, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, jajka, ziemniaki i mięso. Najważniejszy jest tutaj kwas chlebowy i kefir.

Okroszka jest to smaczna potrawa, która ma wiele korzystnych wartości zdrowotnych. Rosyjska zupa ogórkowa jest bogactwem bakterii, które poprawiają pracę jelit. Domowa okroszka jest najlepsza, między innymi, gdy chcesz zadbać o odporność. W takim prostym przepisie nie ma także zbyt dużej kaloryczności, za to jest wiele wartości. Najdzie się w niej źródło białka, zdrowych tłuszczy, a także węglowodany. To także dobry, tradycyjny sposób na sycące danie, które zapewni stosunkowo niewiele kilokalorii. Dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Osoby ograniczające kilokalorie będą zadowolone – to pyszne i sycące jedzenie, które zapewni dużą podaż witamin, składników mineralnych i innych. Zdecydowanie jest to posiłek godny polecenia.

Jak zrobić okroszkę? Taki tradycyjny, prosty przepis robi się szybko. Ugotuj ziemniaki (w mundurkach), jajka na twardo oraz pierś z kurczaka. Ziemniaki obierz ze skórki, jajka obierz ze skorupek. Mięso można ugotować w wodzie, ale równie pyszny będzie, gdy ugotujesz go w bulionie. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Wymieszaj razem z pokrojonymi składnikami (każda w małą kosteczkę): mięsem, jajkami i ziemniakami. Wlej kefir oraz kwas chlebowy. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i dodaj do rosyjskiej zupy ogórkowej. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Domowy chłodnik z ogórków powinien odstać w lodówce całą noc, by dobrze się schłodził. Wtedy jest najlepszy.

Jak zrobisz okroszkę, pyszna jest bez dodatków. Można podawać ją z podpieczonym pieczywem, ale ze względu na ziemniaki nie jest to konieczne.

*Do przepisu na okroszkę, zamiast kefiru można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego.

Alergeny w okroszce

Lista alergenów dla okroszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kwas chlebowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze okroszki

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest odżywczy - zawiera wszystkie makroskładniki. Jest bogaty w bakterie, które doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego. Jest to przepis zdrowy i polecany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
48.77
165.83
Białko (g)
3.66
12.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
5.86
19.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
1.18
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
2.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
28.58
97.17
Szacunkowy indeks glikemiczny okroszki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania okroszki

Koszt składników
44.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ogórek
300 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Rzodkiewka
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Ziemniaki młode
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kwas chlebowy
1000 ml
5.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
5.50
Za 1000 ml
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Koszt składników
44.90