Przepis na okroszkę krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
To będzie niezbędne
garnek

Ugotuj mięso z piersi kurczaka (około 30 minut).

Ugotuj jajka na twardo. Obierz.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je po ugotowaniu.

Pokrój w drobną kostkę obrane ogórki, rzodkiewkę, ziemniaki, jajka, mięso.

Wymieszaj z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Do składników dodaj kwas chlebowy, kefir oraz sól i pieprz.

Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.

Okroszka
Okroszka
Koszt przygotowania dania
24.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
127 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
28

Okroszka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o okroszce

Nie wiesz co to jest okroszka? Ten chłodnik z ogórków pochodzi z rosyjskiej kuchni i jest idealny na lato. Zobacz, jak zrobić okroszkę – to bardzo prosty przepis. Okroszka to smaczny, zdrowy i domowy sposób na orzeźwiającą potrawę. Jest najlepszy latem, gdy jest upał – znakomicie ochłodzi. Przepis na okroszkę daje pyszny chłodnik, który podany jest z mięsem z kurczaka. Składniki rosyjskiej zupy ogórkowej są bardzo wartościowe. Ten smaczny chłodnik sprawdzi się świetnie na rodzinny, domowy obiad lub kolację.

Okroszka to tradycyjna, rosyjska zupa ogórkowa w formie chłodnika. Przepis na okroszkę podawany jest na zimno. Wszystkie składniki chłodnika z ogórków są bardzo drobno pokrojone (w małą kosteczkę). Znajdziesz w niej ogórki świeże, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, jajka, ziemniaki i mięso. Najważniejszy jest tutaj kwas chlebowy i kefir.

Okroszka jest to smaczna potrawa, która ma wiele korzystnych wartości zdrowotnych. Rosyjska zupa ogórkowa jest bogactwem bakterii, które poprawiają pracę jelit. Domowa okroszka jest najlepsza, między innymi, gdy chcesz zadbać o odporność. W takim prostym przepisie nie ma także zbyt dużej kaloryczności, za to jest wiele wartości. Najdzie się w niej źródło białka, zdrowych tłuszczy, a także węglowodany. To także dobry, tradycyjny sposób na sycące danie, które zapewni stosunkowo niewiele kilokalorii. Dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Osoby ograniczające kilokalorie będą zadowolone – to pyszne i sycące jedzenie, które zapewni dużą podaż witamin, składników mineralnych i innych. Zdecydowanie jest to posiłek godny polecenia.

Jak zrobić okroszkę? Taki tradycyjny, prosty przepis robi się szybko. Ugotuj ziemniaki (w mundurkach), jajka na twardo oraz pierś z kurczaka. Ziemniaki obierz ze skórki, jajka obierz ze skorupek. Mięso można ugotować w wodzie, ale równie pyszny będzie, gdy ugotujesz go w bulionie. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Wymieszaj razem z pokrojonymi składnikami (każda w małą kosteczkę): mięsem, jajkami i ziemniakami. Wlej kefir oraz kwas chlebowy. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i dodaj do rosyjskiej zupy ogórkowej. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Domowy chłodnik z ogórków powinien odstać w lodówce całą noc, by dobrze się schłodził. Wtedy jest najlepszy.

Jak zrobisz okroszkę, pyszna jest bez dodatków. Można podawać ją z podpieczonym pieczywem, ale ze względu na ziemniaki nie jest to konieczne.

*Do przepisu na okroszkę, zamiast kefiru można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze okroszki

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny okroszki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w okroszce

Lista alergenów dla okroszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

W przepisie na okroszkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kwas chlebowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania okroszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ogórek
300 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Rzodkiewka
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Ziemniaki młode
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kwas chlebowy
1000 ml
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Jak oceniasz przepis na okroszkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób