Ogórkowa na rosole

Opublikowano: 08.06.2022 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórkowa na rosole podane w brązowo-białej miseczce.
Ogórkowa na rosole
Ogórkowa na rosole to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ogórkowa to dość kwaśna zupa, która idealnie sprawdzi się podana na wiele okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
118 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ogórki kiszone (500 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Bulion drobiowy 12 szklanek (3000 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na ogórkowa na rosole krok po kroku

Bulion drobiowy wlej do garnka.

Obierz ziemniaki i marchew ze skórki i pokrój w kostkę.

Umieść ziemniaki w bulionie i gotuj przez 10 minut.

Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.

Gotuj przez 5 minut.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Zdejmij z ognia.

Posiekaj koper i dodaj do zupy.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na ogórkowa na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ogórkowej na rosole

Ogórkowa na rosole to świetny pomysł na obiad dla Twojej rodziny. Smaczna zupa jest idealne także dla dzieci i można ją podać jako danie główne. Zastanawiasz się na pewno jak ugotować ogórkową na rosole? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wykorzystaj rosół ugotowany własnoręcznie lub gotowy bulion ze sklepu. Przepis na ogórkową na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki kiszone, marchew, ziemniaki, bulion drobiowy, śmietana kwaśna, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić ogórkową na rosole? Bulion drobiowy wlej do garnka. Obierz ziemniaki i marchew ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść ziemniaki w bulionie i gotuj przez 10 minut. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Gotuj przez 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Posiekaj koper i dodaj do zupy. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Ziemniaki są warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość skrobi ziemniaczanej. Doskonale sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż mają wysoki indeks sytości. Ziemniaki zawierają duża ilość błonnika pokarmowego oraz potasu. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego serca.

Podsumowując pyszna zupa z ogórków kiszonych to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Ogórkową można przygotować z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka lub pozostałym po rosole. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w ogórkowej na rosole

Lista alergenów dla ogórkowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze ogórkowej na rosole

na 100g gotowej potrawy

Ogórkowa na rosole to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Poprawia on pracę naszych jelit i pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Zupa jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
23.74
118.72
Białko (g)
0.83
4.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
2.86
14.29
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
11.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.09
5.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
4.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
1.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.23
1.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.31
Cholesterol (mg)
4.14
20.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
45.77
228.84
Witamina B6 (mg)
0.04
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.12
Witamina C (mg)
2.27
11.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.44
Retinol (µg (mcg))
5.63
28.14
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Niacyna (mg)
0.30
1.51
Foliany (µg (mcg))
2.67
13.37
Beta karoten (µg (mcg))
396.72
1983.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
404.74
2023.72
Potas (mg)
75.47
377.33
Wapń (mg)
10.14
50.70
Fosfor (mg)
14.88
74.42
Magnez (mg)
4.33
21.63
Żelazo (mg)
0.19
0.94
Cynk (mg)
0.11
0.53
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórkowej na rosole 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórkowej na rosole

Koszt składników
87.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Bulion drobiowy
3000 g
12 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
87.70