Zupa ogórkowa wege

Opublikowano: 08.06.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wege zupa ogórkowa w misce
Zupa ogórkowa wege
Zupa ogórkowa wege to wspaniała propozycja na pyszną zupę w wersji dla wegetarian. Zupa niezawierająca mięsa sprawdzi się także u osób na diecie redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
357 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Ogórki kiszone - 10 małych sztuk (500 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa ogórkowa wege krok po kroku

Ziemniaki i marchew obierz ze skórki.

Pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj ziemniaki i marchew i podsmaż chwilę.

Wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj ogórki i dopraw zupę solą i pieprzem.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Dodaj posiekany koper.

Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem jogurtu kokosowego i pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zupa ogórkowa wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej wege

Zupa ogórkowa wege to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa ogórkowa bez mięsa jest równie smaczna co wersja z jego dodatkiem. Wegetariańska zupa sprawdzi się idealnie na lekki obiad dla osób będących na diecie redukcyjnej. Przepis na wege zupę ogórkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, czosnek, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy, koper.

Jak zrobić wege zupę ogórkową? Ziemniaki i marchew obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki i marchew i podsmaż chwilę. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj ogórki i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj posiekany koper. Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem jogurtu kokosowego i pieczywa.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując smaczna zupa ogórkowa sprawdzi się idealnie jako obiad dla całej rodziny. Wegetariańska zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Wiesz już jak ugotować zupę ogórkową bez mięsa. Wykorzystaj przepis przy najbliższej możliwej okazji. Najlepsza zupa może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupo ogórkowa wege

Lista alergenów dla zupy ogórkowej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa ogórkowa wege

Wartości odżywcze zupy ogórkowej wege

na 100g gotowej potrawy

Zupa ogórkowa wege to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej. Zupa nie zawiera glutenu i ma dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
71.59
357.93
Białko (g)
1.08
5.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.79
43.93
Węglowodany przyswajalne (g)
7.04
35.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
8.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.80
18.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
17.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
12.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
5.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
133.03
665.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.85
49.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.48
67.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
452.05
2260.25
Potas (mg)
215.10
1075.51
Wapń (mg)
16.12
80.58
Fosfor (mg)
32.30
161.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.50
62.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.98
Cynk (mg)
0.17
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej wege 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej wege

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ogórki kiszone
500 g
10 małych sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
25.50